Tofu- och shiitakefyllda vårrullar med chiliyoghurt och glasnudelsallad

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Vårrullar:

  • 8 ark vårrullsdeg
  • 200 g tofu
  • några torkade shiitakesvampar, blötlagda
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 100 g vitkål

Chiliyoghurt

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl sweet chili-sås

Glasnudelsallad

  • 400 g glasnudlar, se instruktioner på förpackningen hur du tillreder dem
  • 1 lime
  • 2röda paprikor
  • 1 rödlök
  • sweet chili-sås
  • salt eller ljus soja

Gör så här

Tina vårrullsdegen. Strimla ingredienserna till vårrullsfyllningen fint. Fräs allt i lite olja. Lägg fyllningen på vårrullsarken och rulla ihop till vårrullar. Pensla kanten med vatten eller olja så håller de ihop. Fritera vårrullarna några minuter eller grädda dem i ugnen (225 grader) ca 15 minuter. Rör ihop yoghurten med sweet chili-såsen. Strimla lök och paprika fint och blanda med glasnudlarna. Pressa över lime och blanda ner chilisås. Smaka av med salt eller soja.

Färskpotatissallad med avokado och tomat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • 70 g blandad sallad
  • 2 msk kallpressad rapsolja med citronsmak
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • örtsalt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Skölj och borsta potatisen ren. Koka den mjuk i saltat vatten ca 15 minuter. Skölj salladen. Skär avokado och paprika i stora bitar. Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken. Lägg alla ingredienser i en stor skål eller stort fat. Häll av vattnet från potatisen när den är färdig. Dela eventuellt större potatisar och blanda den sedan med grönsakerna. Ringla över rapsolja och äppelcidervinäger. Smaka av med örtsalt och nymalen svartpeppar. Servera med pepparstekt tofu eller något annat gott.

Tofugratäng med smak av havet

Originalrecept från Veganvrak, modifierat av Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 350 g fast tofu
  • en hel purjolök
  • 1 stor röd paprika

Mos:

  • 15 potatisar
  • en klick mjölkfritt margarin
  • 6 dl sojamjölk
  • salt, vitpeppar

Sås:

  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk färsk finhackad dill
  • 1 msk färsk finhackad persilja
  • 1 msk tångkaviar
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp den i vatten och låt koka tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en potatisstomp eller liknande tillsammans med margarinet. I med så mycket mjölk som du vill ha och rör tills moset blir bra. Smaka av med salt och malen vitpeppar.

Skär tofun i skivor. Om du vill kan du lägga den på en tallrik och stänka över lite pressad citron och salta och peppra lite så att tofun får lite smak. Du kan även blanda i lite rökarom i citronsaften och stänka över. Annars struntar du i det. Strimla purjolöken fint, skölj den väl, och skär paprikan i småbitar. Fräs det i lite olja några minuter utan att det tar färg. Lägg fräset åt sidan och häll i grädden och mjölken i pannan och låt det koka upp. I med citron, rökarom och tångkaviar och låt såsen småkoka några minuter. Ha i dill, persilja och smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa potatismoset längs kanterna i en ugnsform och lägg tofuskivorna i mitten. Lägg purjo- och paprikafräset över tofun och häll över såsen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och låt den stå i ungefär en halvtimme eller tills moset fått fin färg.

Vegetarisk kycklinglasagne med champinjoner och spenat

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g färska champinjoner
  • 300 g vegetarisk kyckling från veggo
  • ½ purjolök
  • 2 vitlökslyftor
  • 70 g färsk bladspenat
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl sojamjölk
  • 2,5 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • ½ svampbuljongstärning eller grönsaksbuljongtärning
  • salt, vitpeppar
  • lasagneplattor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka vitlöken fint och fräs den i lite olivolja utan att den tar färg. Skiva svampen och fräs den med vitlöken några minuter och ta sedan av den från plattan. Stek kycklingen några minuter så att den tar färg. Strimla purjolöken. Smält margarinet i en kastrull och vispa sedan ner vetemjölet. Häll på sojamjölken och låt såsen koka upp. Tillsätt den halva buljongtärningen och riven muskot. Låt sedan såsen sjuda på svag värme 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll en tredjedel av såsen i botten av en ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Fördela hälften av purjolöken och spenaten över lasagneplattorna och lägg på hälften av svampen och den vegetariska kycklingen. Häll över en tredjedel av såsen och täck med lasagneplattor. Gör samma sak igen och häll över resten av såsen. Täck återigen med lasagneplattor och häll över havregrädden. Ställ in lasagnen i ugnen och låt stå ca 30 minuter. Ta sedan ut lasagnen ur ugnen och låt stå ca 10 minuter så att den sätter sig.

Slät rotsakssoppa med citronkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 1 stor morot
  • 1 potatis
  • en liten bit kålrot
  • en liten bit purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • 1 buljongtärning
  • en skvätt havregrädde
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • 75 g tofuline naturell färskost
  • 1 msk pressad citron
  • lite rivet citronskal
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär rotsakerna i bitar. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i rotsakerna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och ha i en skvätt havregrädde. Pressa i lite citron och smaka av soppan med salt och peppar.

Gör citronkrämen. Blanda osten med citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

Servera soppan med en klick citronkräm i samt två grissini.

Kall rissallad med avokado och ärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kallt kokt ris
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 morot
  • 1 avokado
  • en bit purjolök
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja (eller sesamolja om du hellre vill ha det)
  • några körsbärstomater
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina ärtorna. (Eftersom jag inte har någon micro brukar jag bara hälla över hetvatten från vattenkokaren över ärterna.) Riv moroten grovt och strimla purjolöken fint. Blanda grönsakerna med riset. Häll över vinäger och olja och blanda runt. Finhacka avokadon och vänd ner dem i rissalladen och blanda runt försiktigt så att inte avokadon blir alltför mosig. Smaka av med salt och peppar. Halvera eller klyfta körsbärstomaterna och garnera salladen med dem.

Snabbaste lunchsoppan med ärter och spenat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl ärter
  • 100 g hackad fryst spenat
  • 1 liten bit purjolök eller ½ gul lök
  • vatten
  • grönsaksbuljongtärning
  • salt, svartpeppar
  • ev. en liten klick tofuline färskost till servering
  • Grissini till servering

Gör så här

Koka upp vatten i vattenkokaren. Hacka löken grovt och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna och spenaten och slå över vatten. Ha i buljongtärningen och låt koka några minuter. Mixa sedan soppan slät och ha i en skvätt grädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med grissini eller annat bröd, samt gärna en klick färskost om du har det hemma.

Wok med savoykål och tofu

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 100 g savoykål
  • en liten bit purjolök
  • 200 g fast tofu, gärna marinerad
  • 1 morot
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • sesamolja
  • salt, svartpeppar
  • rostade sesamfrön

Gör så här

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte allför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Potatis- och purjolökssoppa med gula linser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 purjolökar
  • 5-6 potatisar (500 g)
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl gula linser
  • salt, nymalen vitpeppar
  • ½ dl havregrädde

Gör så här

Dela purjolökarna och skölj dem väl. Skala potatisen. Strimla löken och skiva potatisen. Hetta upp margarinet i en kastrull och låt lök och potatis fräsa några minuter utan att det tar färg. Slå över vattnet och ha i linser och buljongtärning. Låt soppan koka upp och sedan småkoka i ca 20 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och smaka av soppan med salt och nymalen vitpeppar.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.