Färskost

Denna röra fungerar som en ersättare för färskost eller majonnäs i t.ex. pålägg eller glasyrer, men har ingen smak i sig, vilket är både en styrka och en svaghet.

Ingredienser

  • 1 del sojamjölk
  • 4 delar rapsolja el. dyl. (kan fungera med typ vilken olja som helst – testa!)

Gör så här

Häll båda ingredienserna i en bägare och mixa dem med stavmixer tills en trögflytande gegga bildas (det borde gå ganska fort). Krydda om så önskas. Observera att receptet inte fungerar med elvisp!

Proportionerna kan varieras för att få olika tjockhet.

Röd linssallad med lingon och aprikoser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 1 dl lingon, färska eller frysta
  • 10 torkade ekologiska aprikoser
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 msk sirap
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 4 blad rosésallad

Gör så här

Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten. Skölj sedan av dem. Strimla aprikoserna och blanda med linserna och lingonen. Ringla över rapsolja och sirap och blanda väl. Smaka av med finhackad timjan, salt och nymalen svartpeppar. Servera linssalladen i rosésalladsblad.

Kall rissallad med avokado och ärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kallt kokt ris
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 morot
  • 1 avokado
  • en bit purjolök
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja (eller sesamolja om du hellre vill ha det)
  • några körsbärstomater
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina ärtorna. (Eftersom jag inte har någon micro brukar jag bara hälla över hetvatten från vattenkokaren över ärterna.) Riv moroten grovt och strimla purjolöken fint. Blanda grönsakerna med riset. Häll över vinäger och olja och blanda runt. Finhacka avokadon och vänd ner dem i rissalladen och blanda runt försiktigt så att inte avokadon blir alltför mosig. Smaka av med salt och peppar. Halvera eller klyfta körsbärstomaterna och garnera salladen med dem.