Tandooribiffar med sesamsås

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tandooribiffar

  • 2 dl röda linser
  • 1 lök
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • I msk paprikapulver
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • Cayennepeppar
  • 1 tsk malen fänkål
  • Lite socker, salt och peppar

Sesamsås:

  • 1 dl ljus rinnig tahini
  • Vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chilipeppar
  • 1 msk råsocker
  • Salt och peppar
  • Citronsaft

Gör så här

Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 10 min. Finhacka löken. Häll av vattnet från linserna och mixa dem med löken. Tillsätt mjöl, havregryn och kryddor. Blanda till en fast smet, tillsätt mer mjöl ifall det behövs. Forma till biffar. Värm olja eller margarin i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de fått färg.

Blanda tahini med 1 dl vatten. Fyll sedan på med mer vatten tills önskad konsistens nås. Observera att tahini vid blandnng med vatten först blir tjockare men sedan tunnare. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.

Servera med ris, bulgur, couscous, eller klyftpotatis, och en god sallad.

Indisk linsgryta

Recept och bild från Veganvrak!

4-5 portioner.

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk mango chutney
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk koriander
  • 1 kanelstång
  • chili efter smak
  • lite finriven ingefära
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med kryddorna. I med krossade tomater, röda linser och mango chutney och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i femton-tjugo minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris.