Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Saffransmarinerade kikärtor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärtor (1 burk)
  • 2 msk finhackad röd lök
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 g saffran (½ pkt)
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Stöt saffran med socker i en mortel. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser. Gör gärna kikärtssalladen en dag innan servering, så hinner kikärtorna dra åt sig av smakerna.

Potatisterrin med nötfylld portabello samt kidneybönor i örtvinägrett

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Potatisterrin med örter:

  • 1 kg potatis
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • färsk basilika och oregano
  • lite potatismjöl eller maizena
  • salt, vitpeppar

Nötfylld portabello:

  • 4 portabellosvampar
  • nötter av olika slag
  • soltorkade tomater
  • vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Kidneybönor i örtvinägrett:

  • 3 dl kokta kidneybönor (1 burk)
  • 1 liten rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk färsk basilika
  • 1 msk färsk oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt (eller riv, om du hellre vill det). Blanda potatisskivorna med potatismjöl, finhackade örter samt salt och peppar. Packa potatisblandingen hårt i en smord form, ca 22 x 16 centimeter. Grädda ca 1 timme. Ställ under press över natten. Skär sedan upp terrinen och stek sidorna i en panna. Värm terrinen i ugn eller micro innan servering.

Skär av fötterna på på svampen. Mixa nötter, vitlök, soltorkade tomater och olivolja i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg svamparna på en plåt med ovansidan nedåt. Fördela nötfyllningen i svamparna och grädda dem i 15-20 minuter.

Hacka löken till kidneybönssalladen fint. Blanda alla ingredienser. Lägg sedan upp allt fint på tallrikar, garnera gärna med något grönt, ex. ärtskott eller späd sallat.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Pyttipanna med kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • ½ rödlök
  • lite mjölkfritt margarin
  • 2 kokta potatisar
  • 1 liten morot, gärna kokt
  • 1 dl kidneybönor
  • två nävar kantareller
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär löken fint och fräs den mjuk i margarinet. Tärna potatisarna och moroten fint och låt det fräsa med löken. Ha i kidneybönorna och låt allt fräsa ett tag. Smaka av med färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar. Stek kantarellerna för sig i rikligt med margarin (så de blir riktigt knapriga och goda) och blanda dem med pytten. Servera gärna med rödbetor.

Soja limone och kornrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Soja limone:

  • 3-4 dl torkade sojabitar, gärna större + hett vatten
  • 1 stor citron
  • 1 stor morot
  • ½ purjolök
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 dl hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk honung/sirap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • några kvistar citron- eller vanlig timjan
  • lite olivolja
  • salt, svartpeppar

Kornrisotto med citron och timjan:

  • 4 dl korngryn
  • 1,2 l vatten + 2 dl vitt vin eller 1,4 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 gul lök
  • 1 citron
  • 2 msk finhackad citron- eller vanlig timjan
  • salt, svartpeppar
  • (ev. veganparmesan)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokande vatten över sojaköttet och låt det stå och bli mjukt några minuter. Skär under tiden purjolöken, moroten, rödlöken och citronen i mindre bitar. Dela eventuellt på vitlöksklyftorna om de är stora. Lägg allt i en ugnsfast form. Häll av vattnet från sojaköttet och fräs sojaköttet i lite mjölkfritt margarin några minuter tills det tagit färg. Lägg det i formen. Lös upp buljongtärningen i vattnet och blanda i honung och vinäger. Häll blandningen över grönsakerna och sojaköttet. Ringla över lite olivolja, peta ner några timjanskvistar och salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt det stå i en halvtimme. Gör under tiden kornrisotton.

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. I med vatten, korngryn och buljongtärningar. Låt koka upp och låt det sedan koka på medelvärme i drygt tjugo minuter. Dra av kastrullen från värmen. Zesta ner citronskal från citronen och pressa sedan i saften. Ha i finhackad timjan och smaka av med salt och svartpeppar.

Carolines linssoppa med kokos

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • sesamolja
  • ½ purjolök
  • 1 röd lök
  • 1 röd chili
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk malen fänkål
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 msk pressad lime
  • lite färsk thaibasilika (eller dragon som smakar ungefär likadant)
  • salt

Gör så här

Strimla purjolöken och löken. Finhacka vitlöken och chilin. Riv morötterna grovt. Hetta upp sesamolja i en kastrull. Ha i fänkål, koriander och löksorterna och låt dem bli mjuka. I med chili och morötter och låt fräsa några minuter utan att det tar färg. I med linser, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar och låt koka cirka tio minuter. Pressa i lime och smaka av med salt och thaibasilika eller dragon.

Pestopaj med rostade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pajskal
  • 1 röd lök
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 dl pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs på grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Salta och peppra. Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över pajen. Ställ in pajen i ugnen och låt stå i ca 40 minuter.

Skagenröra

Recept från Veganvrak. Räcker till en förrätt för 2 personer.

Ingredienser

  • 100g fast tofu
  • 2 msk vegansk majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • ½ krm rökarom
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1,5 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 1,5 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Serveras på toast eller avokadohalva. Garnera med en dillkvist eller lite persilja.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.