Slät rotsakssoppa med citronkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 1 stor morot
  • 1 potatis
  • en liten bit kålrot
  • en liten bit purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • 1 buljongtärning
  • en skvätt havregrädde
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • 75 g tofuline naturell färskost
  • 1 msk pressad citron
  • lite rivet citronskal
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär rotsakerna i bitar. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i rotsakerna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och ha i en skvätt havregrädde. Pressa i lite citron och smaka av soppan med salt och peppar.

Gör citronkrämen. Blanda osten med citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

Servera soppan med en klick citronkräm i samt två grissini.

Rotfruktsgratäng

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg rotfrukter (jag använde potatis, kålrot, palsternacka och morot)
  • 1 äpple
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2,5 dl havremjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • salt, peppar

Gör så här

Skär rotfrukterna och äpplet i skivor. Blanda havremjölken med dijonsenap, dragon, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en form och häll mjölkblandningen över. Häll grädde överst. Grädda cirka 45 minuter i 225°.

Rotsaksbiffar med sting

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 18 st.

Ingredienser

  • 1 l råa rotsaker, skurna i stora bitar
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 2,5 dl solrosfrön
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljongpulver
  • 2 krm kajennpeppar
  • 2 krm malen svartpeppar

Gör så här

Riv rotsakerna i matberedare. Tillsätt purjolök och solrosfrön. Blanda grönsaksrivet med bovetemjöl, vatten och kryddor. Forma till 18 biffar och stek dem i lite olja ca 5 minuter på medelvärme. Vänd dem efter halva tiden.