Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Kokostoscakladdkaka

Supergod och lätt kaka. Ursprungsreceptet kommer härifrån. Botten är dock en veganiserad variant, samma som det här receptet.

Ingredienser:

Botten:

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

200 g (5-6 dl) kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1.5 dl havregrädde
75 g margarin

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Blanda alla ingredienser till botten utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också. Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor. Grädda 15 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten, men någorlunda fast på toppen.

Under tiden som botten är i ugnen, gör glasyren: Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och margarin i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

Ta ut botten ur ugnen, bred över glasyren och grädda ytterligare 10 min, tills det har fått en fin färg.
När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Enkla wienerbröd eller Rimbobullar

Det blir cirka 25 st.

 Ingredienser

25 g jäst
2 dl kall mjölk (soja eller havre)
200 g rumstempererat margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
kanel om man vill

Pensling: sojamjölk

Glasyr:

1 dl florsocker
1 msk vatten

 Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Tillsätt lite mjölk och vispa tills det löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, matfettet i bitar, socker, mjöl.
Rör med slev ihop till en deg.
Kavla ut till en 40 x 40 cm kvadrat på mjölat bord.
Dela den i 8 x 8 cm kvadrater, gör 25 bitar av degen.
Rör ihop fyllningen.
Fördela en klutt mitt på varje kvadrat.
Vik in alla fyra hörnen mot mitten, över fyllningen.
Lägg i bullformar på plåt.
Jäs ca 2 tim.

Direktgräddade bullar:

Pensla bröden. Grädda i 250 ° ca 5-8 min, varmluftsugn 200 ° ca 8 min.

Ogräddade bullar:

Sätt in plåten i frysen. Efter 2-3 timmar, lägg bullarna i påsar.
Ta fram när du vill, sätt på ugnen som ovan. När den är varm, pensla bullarna och grädda som ovan. De är klara när de ser klara ut.

Lägg på glasyr när de svalnat.

Spansk tomatsås

Ingredienser

  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1-2 röda chilifrukter/ lite chilipulver/ lite cayennepeppar/ lite sambal oelek – nåt starkt!
  • 2 tsk pressad vitlök
  • 1 msk tomatpurré
  • 1/2-1 msk socker (smaka av på slutet)
  • 1 msk soja
  • 1 burk krossade tomater, helst Mutti
  • 1- ½ dl vitt vin/ vitt matlagningsvin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Fräs löken på låg värme tillsammans med olivolja och lagerblad.

Tillsätt chili, vitlök, tomtpurré,socker, soja och fräs 5 min till, på låg värme. Passa noga, det bränns lätt!

Tillsätt vin och tomater. Koka 10 min, helst mer.

Smaka av och krydda. Såsen ska smaka lite sött, lite surt och lite starkt.

Servera helst ljummen. Går att frysa och värma på. Håller sig fint i kylskåp ett par veckor.

Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Baby Ruth candy bar

Recept ursprungligen från Fork and beans, översatt till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver. Receptet blir väldigt goda choklad/kolabars, inte helt olika Snickers.

Ingredienser

Till karamell:

  • 2 1/3 dl kokosmjölk
  • 1 1/5 dl farinsocker
  • 100 g margarin
  • 3/5 dl dadelsirap
  • 3/5 dl agavesirap
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Till fyllning:

  • 2 1/3 dl jordnötter (vanliga saltade fungerar)
  • minst 400g blockchoklad

Gör så här

Koka upp alla ingredienser till karamellen utom vaniljsockret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Koka tills blandningen är omkring 130 grader varm.

Under tiden som karamellfyllningen kokar, smält hälften av chokladen i vattenbad, mikro eller hur du nu föredrar det.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut den smälta chokladen och låt den stelna i frys eller kyl.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Häll ut kolablandningen ovanpå den stelnade chokladen. Täck kolan med jordnötter och låt alltihop svalna lite medan du smälter resten av chokladen.

Häll den smälta chokladen ovanpå jordnötterna, försök se till så att allt är täckt. Låt stelna/svalna igen och skär upp godiset i bitar.

Enligt den ursprungliga receptförfattaren fås ännu bättre resultat av att göra attihop i godisformar.

Sataysojakött med nudlar

Receptet är ursprungligen från boken Asiatisk mat till vardags (s. 126). Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald kummin
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 700 g förvällt sojakött i någon form
  • 250 g hokkien-nudlar (men mienudlar fungerar också – ta vad du har!)
  • 6 salladslökar
  • 150 g färsk babymajs
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 stor morot (180 g), tunnt skivad
  • 2 msk finhackad färsk koriander

Sataysås:

  • 130 g jordnötssmör (»crunchy«)
  • 1 ¼ dl kokosgrädde
  • 1 ¼ dl grönsaksbuljong
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk limejuice

Gör så här

Blanda mald koriander, kummin och gurkmeja i en medelstor skål. Lägg i sojaköttet och blanda så att det täcks av kryddorna.

Skölj nudlarna under varmt rinnande vatten och låt rinna av, alt. tillaga dem enligt anvisningar. Lägg nudlarna i en stor skål och separera dem med gaffel.

Dela lök och majs diagonalt i 4 cm stora bitar.

Gör sataysåsen: blanda ingredienserna i en medelstor skål och vispa ihop väl.

Hetta upp hälften av oljan i en varm wok eller stekpanna och stek sojaköttsblandningen tills den fått färg (eller tills du tröttnar – det är ju inte kött!). Hetta upp resten av oljan och fräs majs och morot tills de är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka sojaköttet i stekpannann tillsammans med nudlar, lök och sataysås. Se till att allt blir varmt. Strö färsk koriander över.

Marmorerad banankaka

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen, men modifierat till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 ⅓ dl bananer, mosade (ungefär 2 stora bananer)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk matolja
  • 5 ½ msk sojamjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 3 msk kakao
  • 6 msk kokande vatten (uppdelat)

Gör så här

Koka upp vatten (strunta i att mäta upp det ännu), värm ugnen till 175°C.

Mosa bananerna i en stor skål med gaffel eller sked tills de är jämna. Mät dem för att kolla att det är lagom mycket om du vill. Vispa in socker, matolja, mjölk och vaniljsocker. Jag vispade det ungefär som ägg till sockerkaka (tills »vitt och pösigt« som det brukar heta), men det är inte säkert att det är nödvändigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt, men undvik att röra för mycket.

Sleva upp 2–3 dl smet i en separat skål. Rör ut kakaon i 3 msk av det kokande vattnet i t.ex. en mugg och blanda ner i den mindre skålen med banansmet.

Häll i 3 msk kokande vatten i den stora skålen med smet också, och rör tills det har en jämn konsistens.

Olja en brödform och häll i smet från de båda skålarna ungefär 1 dl åt gången. När all smet är i formen, joxa runt den med en smörkniv el. dyl i omkring 10 sekunder så att du får ett snyggt marmorerat mönster.

Grädda i ugnen i 55 minuter. Serveras avsvalnad!

Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Burgare med sötpotatis och bönor

Receptet är ursprungligen från Kathy Patalskys receptsamling. Blir ca. 14 ordentligt stora burgare.

Ingredienser

  • 3 burkar canellinibönor (eller andra mosiga bönor)
  • ca 700 g sötpotatis (ungefär 1½ stor)
  • 3 mks tahini
  • 3 msk agavesirap
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl basmatiris, kokt (volymen är före kokning)
  • citronpeppar till kryddning
  • jättemycket ströbröd

Gör så här

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar. Baka den i ugn tills den är mjuk. För mig tog det omkring 30 minuter i 250°C. Mosa eller mixa ner potatisen och bönorna i en skål eller mixer.

Tillsätt kryddor, ris, mjöl och ströbröd. Du har haft på lagom mycket ströbröd när burgarna går att forma med händerna utan att det blir jättekladdigt, men de ska inte vara snustorra. Grilla burgarna i ugn eller stek dem i stekpanna. Serveras t.ex. med dijonsenap, chilisås (den med tomat alltså, inte sweet chili), färsk gul lök, avocado och lätt rostade hamburgerbröd.