Dodos sallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 avocado
  • 1 morot
  • 1 nektarin
  • ett par salladsblad
  • 3 soltorkade tomater
  • ½ paprika (eventuellt grillad och kyld)
  • 1 msk vallmo- och solrosfrön

Gör så här

Skala avocado och morot. Riv moroten grovt. Skär övriga ingredienser i bitar (förutom fröna förstås). Blanda samman i en skål. Ringla över lite olivolja och balsamicovinäger. Rosta fröna i en torr panna och strö dem över salladen.

Champinjon- och avocadosallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 150 g champinjoner
  • en liten handful persilja, hackad
  • 3 avocados

Marinaden:

  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

Skär champinjonerna i tunna skivor och stek dem lite lätt, så att de blir mjuka men inte tar för mycket färg. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Rör ihop champinjoner, persilja och marinad och låt stå och dra en stund. Skala avocadon, skär dem i klyftor och lägg på ett fat. Häll över champinjonerna och strö över rostade frön.

Ljummen quinoasallad

Recept och bild från Kotte Grön!

4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 2 avocados
  • 1 liten fänkål
  • 1 liten rödlök
  • ½ paket fryst, tinad mango
  • 65 g ruccola

Gör så här

Koka quinoan i buljong efter anvisningar på paketet. Dela, kärna ur avocadon och skär dem i bitar. Ansa fänkålen och skala rödlöken. Skär dem i tunna skivor. Blanda alla ingredienser och ringla över lite olivolja. Smaka av med lite salt.

Krämig potatissallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • knappt 1 kilo färskpotatis
  • 70 g spenat
  • 1 gul paprika
  • 1/3 gurka
  • 1 scharlottenlök, finhackad
  • 2 msk äggfri majonnäs
  • 3 msk sojayoghurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk citronjuice
  • 4 msk olivolja
  • salt, peppar

Gör så här

Skrubba och koka potatisen. Låt svalna. Skölj spenaten och skär paprikan i bitar. Skala gurkan. Dela den på mitten, skrapa ur kärnorna och skär den i bitar. Blanda scharlottenlök, majonäs, yoghurt, senap, dragon och citronjuice i en skål. Vispa i olivoljan. Det kommer se gräsligt ut och skära sig, men det blir kanongott! Smaka av med salt och peppar. Blanda potatis, paprika, spenat, gurka och dressing i en stor skål. Servera!

Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Morotssallad med ruccola och valnötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 3-4 morötter
  • en näve ruccola
  • 10 valnötter
  • lite kallpressad rapsolja
  • några stänk pressad citron
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skala morötterna och fortsätt av bara farten med att skiva dem på längden med potatisskalaren. Blanda morötterna med ruccola och grovhackade valnötter. Ringla över lite god rapsolja och lite pressad citron och smaksätt med örtsalt och nymalen svartpeppar.

Hasselnötstek, rostad rödbetssallad med babyspenat samt dijonkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Hasselnötsstek:

  • 1 gul lök
  • 4 msk olja
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 l färska champinjoner
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl hasselnötter
  • 3 dl ströbröd, spar lite till att rulla steken i
  • 3 msk soja
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Rostad rödbetssallad:

  • 1 kg rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 75 gram babyspenat
  • nymalen svartpeppar
  • kallpressad rapsolja

Dijionkräm:

  • 2 msk dijonsenap
  • 1,5 dl majonnäs

Gör så här

Hasselnötsstek

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök och champinjoner så fint du orkar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken och svampen några minuter utan att det tar färg. Strö över vetemjölet och häll på vattnet. Låt puttra några minuter. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda smeten väl. Smörj en avlång brödform eller täck den med aluminiumfolie. Ta upp smeten och forma dem till en avlång stek. För att slippa kladd kan du lägga den på lite plastfolie och rulla in steken i folien och forma den. Vänd sedan steken i ströbröd och lägg den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Skär upp den när den svalnat något.

Rostad rödbetssallad:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja och strö över salt. Rosta rödbetorna i ugnen ca 35 minuter. Lägg upp rödbetorna på tallrikar och fördela spenaten över dem. Ringla över lite kallpressad rapsolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Dijionkräm:

Blanda senapen med majonnäsen.

Färskpotatissallad med avokado och tomat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • 70 g blandad sallad
  • 2 msk kallpressad rapsolja med citronsmak
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • örtsalt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Skölj och borsta potatisen ren. Koka den mjuk i saltat vatten ca 15 minuter. Skölj salladen. Skär avokado och paprika i stora bitar. Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken. Lägg alla ingredienser i en stor skål eller stort fat. Häll av vattnet från potatisen när den är färdig. Dela eventuellt större potatisar och blanda den sedan med grönsakerna. Ringla över rapsolja och äppelcidervinäger. Smaka av med örtsalt och nymalen svartpeppar. Servera med pepparstekt tofu eller något annat gott.

Varm bönsallad med spenat och lime

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl kokta blandade bönor, tex. borlotti, stora vita och kikärtor
  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • saften av en halv lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem några minuter, utan att de tar färg, i lite olja. Vänd ner bönorna och bladspenaten och låt det fräsa några minuter. Pressa över limen och salta och peppra.

Coleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 200 g vitkål
  • 1 liten gul lök
  • 1 äpple
  • 0,5 dl veganmajonnäs
  • lite äppelcidervinäger
  • 2 msk sötstark senap, t.ex. Johnnys
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla vitkålen och löken. Skala äpplet och riv det grovt. Blanda majonnäsen med vinägern och senapen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner majonnäsblandningen i grönsakerna.