Bearnaisesås

Det här receptet blir förvånansvärt bra. Du kan experimentera med mängden vinäger för att göra det mer/mindre syrligt.

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • ½ dl dragon (torkad)
  • ½ dl lökpulver (i kryddburk)
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 750 g (1 pkt.) soyghurt (jag använde Alpros)
  • MSG (valfritt)
  • gurkmeja (för färg)

Gör så här

Fräs (eller ja, koka) dragon och lökpulver i margarin. Tillsätt äppelcidervinägern och låt koka tills nästan all vinäger kokat bort. Låt svalna något och tillsätt soyghurten. Krydda med salt och MSG. Färga med gurkmeja tills det har önskad färg. Klart!

Serveras något ljummen, eftersom margarinet lätt klumpar ihop sig annars.

Enkel jordnötssås

En mycket enkel jordnötssås.

Ingredienser

  • 0,5 burk Green Choice-jordnötssmör (175g)
  • 3 dl vatten
  • sweet chili-sås
  • citronsaft
  • kinesisk soja
  • ev. hackade jordnötter

Gör så här

Värm upp vattnet och blanda i jordnötssmöret. Rör om mycket för att se till att det blandas ordentligt. Tillsätt kinesisk soja för sälta och kanske framförallt färg, och sweet chili-sås och citronsaft efter behag för smak. Om du känner för det kan du göra såsen ännu mer jordnötig med lite hackade jordnötter (saltade eller ej).

Passar bra till t ex ris och Veggos ”bitar istället för kyckling”.

Ruccolapesto med rostade sojabönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rostade sojabönor
  • 50 g ruccola
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Mixa vitlök och sojabönor fint. Tillsätt ruccola och rapsolja och mixa tills peston blir slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Peston håller sig ungefär en vecka i kylen.

Emils salsa

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • knappt 1 msk ljus sirap
  • 1 msk persilja
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll av tomatspadet och spar det. Klipp tomaterna i mindre bitar. Skär paprikan i små bitar och finhacka löken. Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå ett tag innan servering.

Hallonsås med stjärnanis och kanel

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl frysta hallon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk råsocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten bit kanel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet, vaniljstången och allt annat i en kastrull. Koka upp och låt det puttra på svag värme i tio minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en rinnigare sås. Ta ur kanelstången, vaniljstången och stjärnanisen och servera såsen varm till vanilj- eller hallonglass.

Tzatziki

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2,5 dl alpro sojayoghurt
  • ½ gurka
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron
  • lite olivolja

Gör så här

Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet. Blanda alla ingredienser och låt gärna tzatzikin stå och dra till sig innan servering.

Röd linsröra med valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 0,5 dl okokta röda linser
  • 5 soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kallpressad rapsolja (eller olja från tomaterna)
  • 1 dl valnötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa nötterna, spar gärna några och hacka dem grovt. I med linserna, rapsoljan, vitlöken och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. I med resten av valnötterna. Smaka av med salt och svartpeppar.