Chokladchili med sojafärs och bönor

Detta recept blir ungefär 3–4 portioner och är påhittat av mig (Albin) för Allt du behöver.

Ingredienser

  • rapsolja till stekning
  • 500g krossade tomater (1 pkt)
  • 1 tomatkrosspaket vatten
  • 1–2 buljongtärningar
  • 1 pkt bönor, exempelvis stora vita
  • 1 tsk tomatpurré
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 dl sojafärsgranulat (d.v.s. utan vatten)

Kryddor (någon eller alla av):

  • vitlök
  • tabasco
  • chilipulver
  • 1 msk kakao
  • svartpeppar
  • salt
  • 1–2 buljongtärningar
  • MSG
  • koriander (frön)
  • spiskummin
  • paprikapulver

Gör så här

Fräs löken i oljan tills den är halvmjuk. Tillsätt paprikan och fräs en stund till. Häll på kryddorna (någon eller alla av de angivna, och i valfria mängder) och sojafärsen och fräs tills du är orolig för att det bränner fast.

Häll på tomatkross och tomatpurré och tillsätt lite av vattnet. Fortsätt att hälla på lite vatten med jämna mellanrum om det blir för torrt. Låt koka tills sojafärsen och paprikan är mjuka (det borde ta mellan fem minuter och en kvart).

Servera med tortillachips, ris, eller bröd.

Daifuku

Recept ursprungligen från Vegan YumYum, modifierat, översatt till svenska standardiserade enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 dl mochiko (»gluteinöst rismjöl«)
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 2–3 droppar färgämne med din favoritfärg
  • ½ dl anko (söt röd bönpasta)
  • potatis- eller majsmjöl till utbakning

Gör så här

Rör ihop mochiko, socker, vatten och färgämne i en mikrovågsugnssäker bunke, se till att det inte blir klumpar. Putta ner geggan från kanterna så att den inte fastnar där. Täck med plastfilm och kör 2 minuter i mikrovågsugnen på full effekt (vår testugn hade 800 W effekt).

Ta ut skålen, rör mycket noga och mikra 1 minut till. Öppna dörren – om degen sjunker ihop så är den klar. Annars mikra en minut till.

När degen är färdig, lägg den på en skärbräda täckt med majsmjöl. Tänk på att degen är varm! Platta degen lite och skär den i 10–12 delar. Lägg typ en tesked anko på varje bit och pressa ihop kanterna. Låt svalna.

Förvara daifukun i kylskåp, med varje bit inpackad separat i plastfilm så att de inte torkar ut.

Morotspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2½ dl sojagrädde
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 dl vatten
  • 1 liten tetra bönor
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

Skala och riv morötterna. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs morötter och lök i ett par minuter så de mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka under lock i ca 15 min. Servera med spagetti eller ris.

Pasta med aubergine och tomat

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 2 stora auberginer
  • 1 msk oregano
  • ½ msk basilika
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar tomater à 400 g
  • salt och peppar
  • pasta

Gör så här

Skär auberginerna i fingerstora bitar och bryn i omgångar i olja tills alla bitar är genomstekta. Strö över oreganon, basilikan och den hackade vitlöken. Häll på tomaterna och sjud i 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta.

Squash- och morotspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 squash
  • 2 hyfsat stora morötter
  • 3 dl pasta
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

Koka pastan. Skala morötterna och riv både dem och squashen grovt. Fräs grönsakerna i lite olivolja med finhackad vitlök. Salta och peppra. Rör i den kokta pastan och servera gärna med en god bönsallad.

Snabb korvgryta

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite mjökfritt margarin
  • 1 grön paprika
  • 2 starka, veganska korvar
  • 1 burk hela tomater
  • cayennepeppar
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka lök och vitlök fint. Smält margarinet i en gryta och låt löken fräsa lite utan att den ta färg. Skär paprikan i bitar och skiva korven. Låt det fräsa med löken några minuter. Ha i tomaterna och cayennepeppar och låt allt småputtra cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous eller liknande.

Linscurry med potatis

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 stor potatis
  • 1 paprika av valfri färg
  • 1 dl gula linser
  • vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk spiskummin
  • lite pressad citron
  • salt

Gör så här

Skär löken fint och hetta upp lite olja i en kastrull. Skär paprikan i bitar. Fräs paprika, lök, curry och spiskummin några minuter. Skala potatisen och skär den i cm-stora bitar och lägg i kastrullen. Ha i linser och täck med vatten. Om du har en skvätt havremjölk eller kokosmjölk hemma kan du använda det istället. Låt koka cirka 10 minuter tills linserna och potatisen är mjuka. Ha i tomatpuré och rör om. Smaka av med salt och pressad citron. Servera med ris, couscous, pasta eller vad som råkar finnas hemma.