Engelsk kola

Ursprungligen från Food.com. Översatt till svenska enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 4 4/5 dl socker
  • 4 4/5 dl margarin
  • 340 g choklad
  • 2 tsk kokosfett
  • ev. valnötter

Gör så här

Ta fram ett bakplåtspapper. Smält margarin och socker i en mellanstor kastrull på medelvärme.

Rör hela tiden tills du når 140 grader (tar uppskattningsvis en kvart). Häll ut blandningen på ett papper när den är klar. Om du har valnötter, så häll på dem nu. Låt svalna.

Smält kokosfett i vattenbad. Tillsätt choklad och smält den med. När blandningen är helt smält, häll hälften över kolan. Låt svalna i frysen.

När chokladen har stelnat, vänd på kolan och häll på resten av chokladen på den andra sidan. När alltihop har svalnat helt kan du bryta sönder kolan och lägga den i en burk för förvaring.

Förvaras svalt, i kyl eller frys.

Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Morotskaka på hemmagjord färskost

Morotskaka är gott, men det kan kännas lite onödigt att köpa en hel förpackning färskost bara för att använda 1/4 till glasyr. Men man kan göra egen färskost genom att mixa olja och sojamjölk.

Vi har utgått från det här receptet, och modifierat det en smula.

Ingredienser

Botten:

  • 3 dl rivna morötter
  • 1/2 dl olja
  • 2 dl socker
  • 3/4 dl sojagrädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk kanel

Glasyr:

  • 2 tsk sojamjölk
  • 3 msk olja
  • 30g margarin
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor (valfritt)

Gör så här

Smörj och bröda en form, gärna en spännbandsform.
Vispa ihop sojagrädde och socker.
Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna.
Häll över till formen och grädda i 175 grader i c:a 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna.

Vispa sojamjölk och olja i en hög behållare med stavmixer tills det tjocknar. (OBS! Fungerar inte med elvisp.)
Blanda i margarin, florsocker och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet.
Bred glasyren ovanpå kakan.
Strö över kokosflingorna.

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Vaniljglass med varm hjortronsylt och lingontosca

Recept från Veganvrak. Blir ca 40 bitar tosca.

Ingredienser

Vaniljglass:

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl havregrädde (Oatly)
  • ½ vaniljstång

Lingontosca, mördeg:

  • 150 g margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk vaniljsocker
  • rivet skal från ½ citron
  • 1 msk vatten
  • 2,5 dl mjöl
  • 2,5 dl dinkelsikt
  • 3-4 dl lingonsylt

Lingontosca, tosca:

  • 10 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl havregrädde (Oatly)
  • 130 g hackade hasselnötter

Gör så här

Vaniljglass:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull tillsammans med 1 dl havregrädde och socker. Värm blandningen och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Plocka upp vaniljstången. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. Servera med varm hjortronsylt och lingontosca.

Lingontosca, mördeg:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt vatten, salt, vaniljsocker, citronskal och mjöl. Låt degen vila i kyl 1 timme. Kavla den 3 mm tjock och lägg på en plåt. Nagga med gaffel och grädda den i 10 min. Låt kakan svalna och bred på lingonsylt.

Lingontosca, tosca:

Koka smör, grädde och socker 10-15 minuter på svag värme. Gör ett kulprov. Rör sedan ned nötterna och häll blandningen på ett ark bakplåtspapper. Lägg sedan på ett annat ark och kavla ut toscan. Bryt den sedan i småbitar över kakan. Grädda ytterligare 20 min. Låt sedan kakan svalna och skär i den i trekanter.

Hallongrottor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 20 st.

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela margarinet i blandningen och blanda degen väl. Ställ in degen i kylskåpet ca 30 minuter. Forma degen till 20 små bollar och lägg dem i muffinsformar. Gör en liten grop i varje och fyll med lite hallonsylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt sedan hallongrottorna svalna på galler.

Vaniljglass med dadelsirap och kanderade valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl god sojamjölk (t.ex Alpro Soyas blå)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ptk Soyatoo vispgrädde
  • 0,5 dl dadelsirap
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 2 msk råsocker

Gör så här

Värm mjölk och socker under omrörning tills sockret har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt grädden. Rör tills det har blandat sig. Ställ sedan glassblandningen i frysen och kyl tills blandningen är riktigt kall men inte har börjat frysa. Frys sedan glassen i glassmaskin eller ställ in den i frysen och rör om med jämna mellanrum. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter. Tillsätt sedan sockret och låt det smälta. Häll sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Krossa dem något. Tillsätt valnötter och ringla ner dadelsirapen i glassen.

Äppelkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl äppelmos
  • 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • ev. socker
  • kanel eller kardemumma till servering

Gör så här

Koka upp äppelmos och vatten (samt socker, beroende på hur sött äppelmoset är). Rör ut potatismjölet i lite av vattnet och vispa ner redningen i krämen. Låt krämen koka upp och ta sedan av kastrullen från plattan. Servera krämen ljummen eller kall med sojamjölk och lite malen kanel.

Äppelkaka med ingefära och mandel

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Ha i dem rivna ingefäran, det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Skala och skiva äpplena. Tryck ned äppelskivorna i kakan. Strö över hackad mandel. Grädda i ca 40 minuter.