Sojafärssås med smak av Indien

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, fihackad
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 1 morot, skalad och finriven
  • ½ paket fryst sojafärs (150g)
  • ½ dl majs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kanel
  • 2 limeblad
  • 3 msk chilisås
  • 2 dl växtgrädde
  • salt o peppar

Gör så här

Fräs lök, vitlök, paprika och morot tills det mjuknar. Häll i färsen och majsen och låt bli varmt. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt och peppar.

Chili sin carne à la Veganvrak

Recept från Veganvrak!

6 portioner.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor i valfri färg
  • 1 dl frysta majskorn
  • 200 g fryst sojafärs
  • 1 burk vita bönor i tomatsås
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 2 msk tomatpuré
  • ev lite vatten
  • spiskummin
  • färsk chili
  • harissa
  • en nypa socker
  • salt och peppar

Gör så här

Hacka löken fräs den tillsammans med spiskummin och olja i en panna. Skär paprikorna i bitar och lägg i. I med sojafärsen och låt fräsa några mintuer. I med allt annat och låt koka cirka 30 minuter. Smaka av med lite socker, salt och peppar. Servera med bröd.

Sojabolognese

Recept och bild från Veganvrak!

6 portioner.

Ingredienser

  • 3 dl torr sojafärs
  • 2 morötter
  • ½ purjolök eller 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 dl rödvin
  • 2 burkar hela tomater
  • vatten
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • pasta
  • ev. veganparmesan

Gör så här

Strimla purjolöken och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs löken mjuk i lite rapsolja. Klipp tomaterna i mindre bitar. Tärna morötterna fint och lägg ner det i grytan tillsammans med allt annat förutom salt och peppar. Ha i mer tomatpuré och eventuellt vatten om det behövs (sojaköttet suger upp en hel del vätska). Låt allt småkoka minst en timme, men gärna längre. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och eventuellt veganparmesan.

Lasagne

Recept från Veganvrak!

6 portioner.

Ingredienser

  • ca 12 lasagneplattor

Fyllning

  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 125 g sojafärs (torrvikt)
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk ketchup
  • riven muskot
  • salt, svartpeppar

Bechamelsås

  • 5 dl sojamjölk
  • 2,5 dl havregrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • riven muskot
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Slå hetvatten över sojafärsen och låt den stå och bli mjuk. Häll sedan av vattnet. Hacka lök och vitlök fint och fräs sedan i lite olja. Ha i sojafärsen, tomaterna, tomatpurén och ketchupen och låt koka i ca tio minuter. Riv i så mycket muskot du vill ha och smaka sedan av med salt och svartpeppar.

Rör ihop vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll sedan på resten av mjölken och grädden och låt koka upp. Riv i muskot och salta och peppra. Låt sedan såsen koka på svag värme några minuter.

Varva sedan lasagneplattor med färssås och bechamelsås. Börja och sluta med bechamelsås. Grädda i mitten av ugnen i en halvtimme.

Vegobiff à la Lindström

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 dl vatten eller sojamjölk
  • 100 g sojafärs (torrvikt)
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 msk finhackad kapris
  • 2 msk finhackade inlagda rödbetor
  • 2 msk finhackad ättiksgurka
  • ca 1 dl sojamjöl
  • salt, svartpeppar
  • margarin (till stekning)

Gör så här

Häll vattnet eller mjölken över ströbrödet och låt det svälla tio minuter. Koka upp vatten och slå det över sojafärsen och låt den bli mjuk. Slå sedan av vattnet. Mixa sojafärsen litegrann. Blanda sedan med ströbrödsblandningen och resten av ingredienserna. Ha i mer sojamjöl om du behöver få mer fason på biffarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Forma till åtta biffar och hetta upp margarinet i en stekpanna. Stek biffarna några minuter per sida. Ta sedan upp biffarna och gör sky i stekpannan. Slå över lite vatten och lägg i en halv buljongtärning. Vispa ner lite maizena och tillsätt några droppar soja för färgens skull. Låt skyn koka upp och servera den sedan till biffarna tillsammans med pressad potatis och valfria grönsaker.

Sojabullar med timjan

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 20 st.

Ingredienser

  • 2 dl torr sojafärs
  • 2 dl svarta eller andra bönor
  • 1 liten gul lök
  • 3-4 msk sojamjöl
  • 1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan

Gör så här

Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor. Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså. I med sojamjöl, rökarom och kryddor och blanda runt. Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.

Sojabullar

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 20 st.

Ingredienser

  • 0,75 dl ströbröd
  • drygt 1 dl vatten
  • 2 dl torr sojafärs
  • 2 dl sojabönor
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk soja
  • cayennepeppar
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda ströbröd och så mycket vatten att ströbrödet täcks, låt svälla i tio minuter. Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Finhacka löken och mixa sojabönorna fint. Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir formlig. Forma till bollar och stek dem på hög värme några minuter.

Elins grekiska färsbiffar

Recept och bild från Veganvrak!

Elins grekiska färsbiffar

Rätt många.

  • 125 g torkad sojafärs
  • 4 dl kokta sojabönor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ kruka färsk mynta
  • salt, svartpeppar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 0,75 dl sojamjöl
  • 1,5-2 dl vatten

Häll hetvatten/grönsaksbuljong över sojafärsen och låt stå några minuter tills färsen blivit mjuk. Låt den sedan rinna av och blanda med hackad lök och sojabönor. Mixa det tillsammans med vitlök, färsk mynta, tomatpuré och soja. Ha i oregano, kanel, salt och svartpeppar. Blanda i ströbröd, sojamjöl och vatten och låt smeten stå och svälla i kylskåpet ett tag. Forma sedan till biffar och stek på rätt hög värme några minuter.

Servera t ex med klyftpotatis och lite sallad.