Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Marmorerad banankaka

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen, men modifierat till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 ⅓ dl bananer, mosade (ungefär 2 stora bananer)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk matolja
  • 5 ½ msk sojamjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 3 msk kakao
  • 6 msk kokande vatten (uppdelat)

Gör så här

Koka upp vatten (strunta i att mäta upp det ännu), värm ugnen till 175°C.

Mosa bananerna i en stor skål med gaffel eller sked tills de är jämna. Mät dem för att kolla att det är lagom mycket om du vill. Vispa in socker, matolja, mjölk och vaniljsocker. Jag vispade det ungefär som ägg till sockerkaka (tills »vitt och pösigt« som det brukar heta), men det är inte säkert att det är nödvändigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt, men undvik att röra för mycket.

Sleva upp 2–3 dl smet i en separat skål. Rör ut kakaon i 3 msk av det kokande vattnet i t.ex. en mugg och blanda ner i den mindre skålen med banansmet.

Häll i 3 msk kokande vatten i den stora skålen med smet också, och rör tills det har en jämn konsistens.

Olja en brödform och häll i smet från de båda skålarna ungefär 1 dl åt gången. När all smet är i formen, joxa runt den med en smörkniv el. dyl i omkring 10 sekunder så att du får ett snyggt marmorerat mönster.

Grädda i ugnen i 55 minuter. Serveras avsvalnad!

Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Färskost

Denna röra fungerar som en ersättare för färskost eller majonnäs i t.ex. pålägg eller glasyrer, men har ingen smak i sig, vilket är både en styrka och en svaghet.

Ingredienser

  • 1 del sojamjölk
  • 4 delar rapsolja el. dyl. (kan fungera med typ vilken olja som helst – testa!)

Gör så här

Häll båda ingredienserna i en bägare och mixa dem med stavmixer tills en trögflytande gegga bildas (det borde gå ganska fort). Krydda om så önskas. Observera att receptet inte fungerar med elvisp!

Proportionerna kan varieras för att få olika tjockhet.

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Jennys grahamspannkakor med banan

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6 små pannkakor.

Ingredienser

  • 2 dl mjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 mosad banan
  • 2 msk olja

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk och olja och vispa smeten slät. Tillsätt den mosade bananen. Låt smeten stå och svälla ca 10 minuter. Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna. Stek pannkakorna ca 2-3 minuter per sida. Servera med valfri sylt eller lönnsirap, samt vaniljglass eller vispgrädde.

Chokladkaka med glasyr

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk

Glasyr:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamjölken och låt sjuda tills glasyren tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan. Garnera gärna med lite färska bär.

Tartarsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 0,75 dl sojamjölk
  • 3 msk citronsaft
  • 2 tsk ättiksprit 12%
  • ca 1,5 dl matolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl hackad kapris
  • 0,5 dl finhackad smörgåsgurka
  • lite färsk gräslök
  • lite färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda sojamjölk, citronsaft, ättiksprit och dijonsenap och mixa några sekunder. Ha sen i matoljan och mixa så att majonnäsen blir tjock. Eventuellt behöver du ha i lite mer matolja. Blanda sen ner hackad kapris, smörgåsgurka och örter och smaka av med salt och peppar.

Mandelpotatisplättar

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.