Chokladsoppa

Detta recept kommer ursprungligen från mjölklobbyn på Norrmejerier, men har veganiserats av oss. Enligt den ursprungliga beteckningen ska det räcka till 4 portioner, men för oss räckte det till många fler, närmare 6-7.

Ingredienser

  • 6 dl rismjölk
  • 2 dl iMat eller annan kokbar gräddersättning
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 50 g hasselnötsmassa (jag använde vanlig hasselnötskräm)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 krm salt
  • Vispbar grädde till servering (vi använde Alpros Airy and Creamy, men YMMV)

Gör så här

Koka upp mjölk och grädde och låt koka en minut. Stäng av plattan och bryt ner chokladen. Rör tills den har löst sig ordentligt. Gör samma sak med hasselnötsmassan.

Smaka av med vaniljsocker och salt. Servera med en klick vispgrädde.

Morots- och ingefärssoppa

4 portioner.

  • 2 gula lökar, hackade
  • 4-6 morötter, i tunna skivor
  • ca 2 msk färsk riven ingefära
  • 9 dl buljong
  • 1 apelsin, pressad saft och rivet skal
  • salt
  • peppar

Fräs lök, morötter och ingefära i olja. Tillsätt buljong och apelsinsaft och koka under lock tills morötterna är mjuka. Vispa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Garnera med apelsinskal och servera med gott bröd.

Röd linssoppa

Den enklaste och den godaste linssoppan!

4 Portioner.

  • 1 stor gul lök
  • lite olja
  • 1-2 msk paprikapulver
  • 3 dl röda linser
  • 1 1/4 l svag buljong
  • 2 råskalade potatisar
  • ca 2 msk tomatpasta
  • salt , peppar
  • citron

Fräs lök på låg värme i lite olja. Löken ska bara bli genomskinlig. Pudra över paprikapulver och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och koka soppan sakta under lock, ca 30 min.  Servera soppan, förutom med tjocka citronklyftor med gott bröd.

Rostad tomatsoppa med vitlökskrutonger

Recept från Veganvrak, bild från Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 8-10 tomater
  • 2 röda lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • färsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 0, 75 l varm grönsaksbuljong
  • 0,5 dl havregrädde
  • salt, nymalen svartpeppar
  • färsk basilika
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 250  grader (temperaturen höjd från 200°, reds. anm). Halvera tomaterna och skär lökarna i kvartar. Lägg dem tillsammans med vitlök och timjan i en ugnsfast form. Ringla över oljan och rosta grönsakerna i ugnen i en halvtimme. Ta bort timjankvistarna och lägg över grönsakerna i en kastrull. Häll på lite av buljongen och mixa sedan soppan slät. Tillsätt resten av buljongen. Värm soppan försiktigt och ha i havregrädde och finhackad basilika. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera med vitlökskrutonger.

Rostad paprikasoppa med saffransaioli

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 3 röda paprikor
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några dl grönsaksbuljong
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Saffransaioli:

  • 0,5 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 1 pkt saffran
  • lite flingsalt
  • ev. 1 vitlöksklyfta

Gör så här

Dela och kärna ur de röda paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt och rosta dem i ugnen i 250°C tills de är mjuka och skalet fått färg. Dra sedan av skalen. Hacka lök och vitlök och fräs dem i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt paprikorna och grönsaksbuljong och låt soppan bli varm. Mixa den sedan helt slät och smaka av med salt och svartpeppar.

Stöt saffran med lite flingsalt i en mortel. Blanda majonnäs och grädde och tillsätt sedan saffran. Servera soppan med en klick saffransaioli.

Fransk ärtsoppa

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 3 tomater
  • 3 dl kikärtor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 krm koriander
  • salt, peppar

Gör så här

Hacka lök och purjolök och fräs i olja. Hacka tomaterna och låt dem fräsa med löken några minuter. Tillsätt kikärtorna, koriandern och grönsaksbuljongen. Koka cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Linssoppa med kokosmjölk

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 dl mango chutney
  • 4 stora tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • ca 6 dl vatten
  • salt

Gör så här

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Häll sedan i resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Låt koka på medelvärme ca 15 minuter och smaka sedan av soppan med salt. Servera gärna med lite sojayoghurt och naanbröd.

Gul zucchinisoppa med curry

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 tsk curry
  • 2 morötter
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 8 dl vatten
  • 2 dl sojamjölk eller sojagrädde
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs det i oljan tillsammans med curryn. Riv morötterna och zucchinin grovt.n Lägg i det i kastrullen och låt det fräsa några minuter. Ha i vatten och buljongtärning och låt koka ca 15 minuter. Ha i sojamjölk och smaka av med salt och svartpeppar.

Créme ninon

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 portioner (förrätt) eller 4 vanliga portioner.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 600 g frysta gröna ärter
  • 2 tsk rivet limeskal
  • salt, vitpeppar
  • 1 msk limesaft

Till servering:

  • varm, skummad sojamjölk
  • cavi-art tångkaviar

Gör så här

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna, vatten, buljongtärningar och limeskal och låt koka i 8-9 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med lite salt (inte för mycket, kaviaren är salt den med), vitpeppar och limesaft. Värm sojamjölken i en kastrull och skumma den. Skeda över lite mjölkskum och lägg på lite tångkaviar i varje soppskål vid serveringen.

Slät rotsakssoppa med citronkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 1 stor morot
  • 1 potatis
  • en liten bit kålrot
  • en liten bit purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • 1 buljongtärning
  • en skvätt havregrädde
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • 75 g tofuline naturell färskost
  • 1 msk pressad citron
  • lite rivet citronskal
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär rotsakerna i bitar. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i rotsakerna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och ha i en skvätt havregrädde. Pressa i lite citron och smaka av soppan med salt och peppar.

Gör citronkrämen. Blanda osten med citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

Servera soppan med en klick citronkräm i samt två grissini.