Burgare med sötpotatis och bönor

Receptet är ursprungligen från Kathy Patalskys receptsamling. Blir ca. 14 ordentligt stora burgare.

Ingredienser

  • 3 burkar canellinibönor (eller andra mosiga bönor)
  • ca 700 g sötpotatis (ungefär 1½ stor)
  • 3 mks tahini
  • 3 msk agavesirap
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl basmatiris, kokt (volymen är före kokning)
  • citronpeppar till kryddning
  • jättemycket ströbröd

Gör så här

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar. Baka den i ugn tills den är mjuk. För mig tog det omkring 30 minuter i 250°C. Mosa eller mixa ner potatisen och bönorna i en skål eller mixer.

Tillsätt kryddor, ris, mjöl och ströbröd. Du har haft på lagom mycket ströbröd när burgarna går att forma med händerna utan att det blir jättekladdigt, men de ska inte vara snustorra. Grilla burgarna i ugn eller stek dem i stekpanna. Serveras t.ex. med dijonsenap, chilisås (den med tomat alltså, inte sweet chili), färsk gul lök, avocado och lätt rostade hamburgerbröd.

Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portioner falafel
  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Mangoyoghurt med chili

  • ½ mango
  • 5 dl yoghurt, gärna avrunnen
  • 1 röd chilifrukt
  • salt, svartpeppar

Sesamsås

  • tahini
  • vatten
  • citronsaft
  • finhackad vitlök

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till sesamsåsen.

Sesamtzatziki med zucchini

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 0,5 dl tahini (den rinniga sorten)
  • 0,5 dl sojamjölk
  • 60 g zucchini
  • 1 vitlökslyfta
  • 2 tsk citronsaft
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Vispa ihop tahinin och sesammjölken med en gaffel. Riv i zucchinin och pressa i vitlöken. Ha i citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Tandooribiffar med sesamsås

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tandooribiffar

  • 2 dl röda linser
  • 1 lök
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • I msk paprikapulver
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • Cayennepeppar
  • 1 tsk malen fänkål
  • Lite socker, salt och peppar

Sesamsås:

  • 1 dl ljus rinnig tahini
  • Vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chilipeppar
  • 1 msk råsocker
  • Salt och peppar
  • Citronsaft

Gör så här

Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 10 min. Finhacka löken. Häll av vattnet från linserna och mixa dem med löken. Tillsätt mjöl, havregryn och kryddor. Blanda till en fast smet, tillsätt mer mjöl ifall det behövs. Forma till biffar. Värm olja eller margarin i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de fått färg.

Blanda tahini med 1 dl vatten. Fyll sedan på med mer vatten tills önskad konsistens nås. Observera att tahini vid blandnng med vatten först blir tjockare men sedan tunnare. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.

Servera med ris, bulgur, couscous, eller klyftpotatis, och en god sallad.

Sesamgryta med aubergine

Recept från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 liten aubergine
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 2 tomater
  • ½ dl tahini (den tunna, rinniga sorten)
  • vatten efter behag
  • färsk chili
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka löken, vitlöken och chili och fräs det i lite olja. Skär auberginen i bitar och låt det fräsa med löken tills den blivit mjuk. Grovhacka tomaterna och lägg ner dem i pannan. I med fröna och tahini och häll på så mycket vatten att det får en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt rostade sesamfrön över grytan vid servering. Ät med bulgur eller liknande.