Smörgåstårta

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 bitar.

Ingredienser

  • 1,5 pkt polar- eller hönökaka
  • en dubbel sats skagenröra
  • tartex med örter
  • 1 dl hackad smörgåsgurka

Garnering:

  • 1 tub kavlis fettfria majonnäs
  • 1 burk svart tångkaviar
  • 1 gul paprika, fint tärnad
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ röd lök, finhackad
  • en liten bit gurka
  • färsk dill och persilja
  • ev. färsk citron
  • ½ kruka sallat, skuren (till tårtans kant)

Solrospastej (fyllning 3):

  • 0,5 dl röda linser
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 5 soltorkade tomater
  • 2 msk olivolja
  • en skvätt vatten eller havregrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk, hackad basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

  • Fyllning 1: 1 tub tartex med örter och hackad smörgåsgurka som blandas med pastejen
  • Fyllning 2: skagenröra
  • Fyllning 3: solrospastej med soltorkad tomat

Börja med solrospastejen. Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa solrosfröna. Blanda i linserna, oljan, basilikan och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. Smaka av med salt och svartpeppar. Gör en tårta av brödet och fyll de olika lagren med sina respektive fyllningar.