Gräddtårta med blåbär

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Blåbärsgrädde:

  • 1 dl blåbärssylt eller blåbär+socker
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde

Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker

Tårtgelé

  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • blåbär
  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1,5 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Blanda hälften av grädden med blåbärssylten. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljsockret. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med blåbärsgrädden och lägg på den sista tårtbottnen. Bred grädde överst på tårtan och spritsa grädde längs kanterna. Lägg blåbär på tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla det sedan över frukterna. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.

Exotisk frukttårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2½ dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • ½ vaniljstång
  • 2 msk socker

Garnering:

  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • frukt och bär efter behag (jag hade mango, banan, kiwi, granatäpple, physalis och stjärnfrukt)
  • rostad, flagad mandel
  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1½ dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Skala och skär mangon i bitar (spar gärna några till garneringen) och mixa den slät. Blanda mangopurén med hälften av grädden och smaka av med lite socker. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljen från den urskrapade vaniljstången. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred på vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med mangomoussen och lägg på den sista tårtbottnen. Täck tårtan med resten av grädden och täck kanterna med flagad mandel. Skala och skär frukt i bitar och garnera tårtan med dessa. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla sedan gelé över frukterna. Om du vill ha physalis med tårtan så trycker du ner dem efter att du haft gelé över tårtan. Låt den sedan stå svalt innan servering, gärna över natten.

Mockatårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk

Mockakräm:

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl kallt starkt kaffe
  • ca 3 dl florsocker

Glasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1,5-2 dl florsocker
  • chokladdoppade kaffebönor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 26 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna, gärna i kylskåpet över natten. Rör margarinet mjukt och tillsätt kaffet. Rör ner florsockret och rör tills mockakrämen blir slät. Dela tårtbottnen i två delar. Bred på mockakrämen och lägg på den övre delen. Smält sedan margarinet till glasyren i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över chokladdoppade kaffebönor.

Mangotårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1,5 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Banankräm:

  • 3 mogna bananer
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1,5 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde

Tårtgelé:

  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1,5 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Mixa mangon till moussen. Vispa de tre gräddpaketen och blanda hälften av grädden med den mixade mangon. Ha i lite socker. Ställ in mangomoussen i kylskåpet och låt den stå till sig ett tag. Gör samma sak med vispgrädden. Dela sedan tårtbottnen i tre lager. Mosa bananerna och blanda dem med vaniljsocker. Bred banankrämen på tårtans understa lager. Lägg därefter på ett lager tårtbotten och bre sedan mangomoussen på det. Lägg på det sista tårtlagret bred ett tunt lager grädde överst på tårtan. Skiva mangon och lägg den på tårtan. Spritsa resten av grädden runt tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt det koka ½-1 minut. Låt gelen svalna något och häll/pensla den över mangon. Låt gärna tårtan stå ett tag i kylen innan servering.

Mockatårta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Botten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1,5 msk kallt, starkt kaffe

Fyllning:

  • 1 pkt Soyatoo visp
  • 100 g choklad med kaffesmak eller vanlig choklad och lite kallt, starkt kaffe
  • 1,5-2 dl fast hallonsylt

Garnering:

  • 1,5 pkt Soyatoo vispgrädde
  • ett gäng hallon
  • riven eller hyvlad choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig. Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred hallonsylt på understa lagret och 2/3 av moccakrämen på andra lagret. Lägg på det översta lagret och bred ut resten av moccakrämen uppepå. Strö över den rivna chokladen. Vispa grädden och spritsa den längs kanterna och garnera tårtan till sist med två (eller fler) varv med hallon. Låt gärna tårtan stå kallt ett tag innan servering.

Valentinkaka med passionsfruktscurd

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Passionsfruktscurd:

  • 3-4 passionsfrukter
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk gelesocker multi

Garnering:

  • 25 g mörk choklad
  • 100 g hallon
  • 3 dl florsocker
  • 1 passionfrukt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter (eller en hjärtformad). Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kallna och dela sedan kakan i två delar.

Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt socker, passionsfruktsjos och kärnor (om du vill), majsstärkelse och gelesocker och sjud till en tjock kräm. Låt kallna och bred sedan på passionskrämen på den undre tårtbottnen. Lägg sedan på överdelen.

Smält chokladen och dra ut den till två långa pinnar på ett bakplåtspapper. Låt stelna (jag ställde in dem i frysen för jag hade lite bråttom). Mosa eller passera 50 g av hallonen och blanda dem med florsockret. Bred glasyren över kakan. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt, de resterande hallonen samt chokladstängerna.

Avslutningstårta

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tårtbotten

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Fyllning 1; vaniljkräm

  • 2½ dl växtmjölk
  • 2 strukna msk torrvara av Ekströms marsánsås att koka
  • 2-3 msk socker

Fyllning 2:

  • Mosad frukt/bär, eller sylt

Garnering:

  • ca 1,5 pkt soya- eller havrevispgrädde
  • 1 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda därefter samman mjölk och margarin och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten.

Gör i ordning vaniljkrämen efter beskrivningen som finns på förpackningen och låt den svalna. Vispa grädden och ställ in den i kylskåpet (soya – och havregrädde behöver vara väl kyld för att den ska få bra konsistens till exempelvis tårtor)

Dela tårtbottnen i två eller tre delar och fördela fyllningen på dessa. Bred sedan på grädden ovanpå och runt kanterna på tårtan. Till slut dekorerar du med rikligt med jordgubbar.

Om du inte ska äta tårtan omedelbart, ställ in den i kylen, så att inte grädden smälter.