Vaniljrostade rotsaker med vegetarisk anka och rödvinssås

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Rödvinssås:

  • 1 vaniljstång
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 katrinplommon
  • 2 tsk mjölkfritt margarin
  • 1 msk råsocker
  • 2 timjanstjälkar
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ msk maizena
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • salt, svartpeppar
  • ca 1 msk råsocker

Vaniljrostade rotsaker:

  • 500 g potatis
  • 250 g morot
  • 250 g palsternacka
  • 1 vaniljstång
  • salt
  • olivolja

»Anka«:

  • 1-2 burkar mock duck
  • mjölkfritt margarin
  • salt, svartpeppar
  • 250 g haricot verts

Gör så här

Klyv vaniljstången, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna. Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon. Fräs det i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Ha i råsocker, timjan och den urskrapade vaniljstången. Häll på vin, vatten och buljongtärning och koka ihop såsen och låt den reduceras. Lyft upp timjanstjälkarna. Red med maizena. Vispa slutligen ner lite mjölkfritt margarin och smaka av med salt, peppar och råsocker.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis, morot och palsernacka i bitar och lägg det i en långpanna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Fördela dem över rotsakerna. Ringla över olivolja och strö över salt. Blanda om och ställ sedan in i ugnen ca 40 minuter.

Dela mock duck-köttet i lagom stora bitar och fräs i mjölkfritt margarin några minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med lätt förvällda haricot verts.

Soja limone och kornrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Soja limone:

  • 3-4 dl torkade sojabitar, gärna större + hett vatten
  • 1 stor citron
  • 1 stor morot
  • ½ purjolök
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 dl hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk honung/sirap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • några kvistar citron- eller vanlig timjan
  • lite olivolja
  • salt, svartpeppar

Kornrisotto med citron och timjan:

  • 4 dl korngryn
  • 1,2 l vatten + 2 dl vitt vin eller 1,4 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 gul lök
  • 1 citron
  • 2 msk finhackad citron- eller vanlig timjan
  • salt, svartpeppar
  • (ev. veganparmesan)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokande vatten över sojaköttet och låt det stå och bli mjukt några minuter. Skär under tiden purjolöken, moroten, rödlöken och citronen i mindre bitar. Dela eventuellt på vitlöksklyftorna om de är stora. Lägg allt i en ugnsfast form. Häll av vattnet från sojaköttet och fräs sojaköttet i lite mjölkfritt margarin några minuter tills det tagit färg. Lägg det i formen. Lös upp buljongtärningen i vattnet och blanda i honung och vinäger. Häll blandningen över grönsakerna och sojaköttet. Ringla över lite olivolja, peta ner några timjanskvistar och salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt det stå i en halvtimme. Gör under tiden kornrisotton.

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. I med vatten, korngryn och buljongtärningar. Låt koka upp och låt det sedan koka på medelvärme i drygt tjugo minuter. Dra av kastrullen från värmen. Zesta ner citronskal från citronen och pressa sedan i saften. Ha i finhackad timjan och smaka av med salt och svartpeppar.

Röd linssallad med lingon och aprikoser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 1 dl lingon, färska eller frysta
  • 10 torkade ekologiska aprikoser
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 msk sirap
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 4 blad rosésallad

Gör så här

Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten. Skölj sedan av dem. Strimla aprikoserna och blanda med linserna och lingonen. Ringla över rapsolja och sirap och blanda väl. Smaka av med finhackad timjan, salt och nymalen svartpeppar. Servera linssalladen i rosésalladsblad.

Grekisk tofuröra

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g tofu
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 1-1,5 dl sojamjölk
  • 1 dl oliver
  • 6 soltorkade tomater
  • färsk basilika
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa tofun slät tillsammans med olivolja och sojamjölk. Finhacka rödlöken, vitlöken, tomaterna och oliverna och blanda i. Smaka av med örter, salt och peppar.

Pyttipanna med kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • ½ rödlök
  • lite mjölkfritt margarin
  • 2 kokta potatisar
  • 1 liten morot, gärna kokt
  • 1 dl kidneybönor
  • två nävar kantareller
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär löken fint och fräs den mjuk i margarinet. Tärna potatisarna och moroten fint och låt det fräsa med löken. Ha i kidneybönorna och låt allt fräsa ett tag. Smaka av med färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar. Stek kantarellerna för sig i rikligt med margarin (så de blir riktigt knapriga och goda) och blanda dem med pytten. Servera gärna med rödbetor.

Slät kikärtssoppa med timjan

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kikärtor
  • 1 knipplök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • knappt 1 krm cayennepeppar
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skär bort lite av det gröna på knipplöken och spar det till garnering. Skär sedan resten av löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olivolja utan att det tar färg. Skala och skär potatisen i småbitar. Lägg i den tillsammans med kikärtor och buljongtärning. Häll på vatten och låt koka i en kvart. Mixa soppan slät. Häll i mjölken och låt soppan bli varm på eftervärme. Krydda med timjan och cayennepeppar. Smaka av med citronsaft, örtsalt och svartpeppar. Servera soppan med lite fint skuren knipplök och lite riven veganost.

Fransk löksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 5 gula lökar
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • ca 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk timjan
  • 2 dl kokta mungbönor
  • salt, svartpeppar
  • 4 skivor gott bröd
  • olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • valfri vegansk ost

Gör så här

Skiva löken tunt. Hetta upp margarinet i en kastrull och fräs löken i ca 10 minuter tills den blir genomskinlig och lite ljusbrun. Häll sedan i vatten, buljongtärning och timjan och låt soppan koka upp. Häll i kokta mungbönor strax innan servering. Låt sedan soppan sjuda i 25 minuter. Smaka av soppan med salt och nymalen svartpeppar. Skär brödet i tärningar och hetta upp lite olja i en stekpanna. Pressa i vitlöken och lägg i krutongerna. Fräs några minuter. Servera soppan med krutongerna och riv slutligen lite vegansk ost över.

Sojabullar med timjan

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 20 st.

Ingredienser

  • 2 dl torr sojafärs
  • 2 dl svarta eller andra bönor
  • 1 liten gul lök
  • 3-4 msk sojamjöl
  • 1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan

Gör så här

Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor. Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså. I med sojamjöl, rökarom och kryddor och blanda runt. Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.