Flygande Jakob

Receptet blir 4 portioner och vi har hittat det på Djurens rätt.

Ingredienser

  • 1 påse Veggo kycklingbitar (annat vegokött går så klart också bra)
  • 2 bananer
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl chilisås
  • 8 skivor rashers eller annat vegobacon, t ex ½ paket Astrid och apornas Carbonarabitar, alt. 1/2 pkt. tofu, liquid smoke, torrjäst och japansk soja.
  • 1 dl jordnötter

Gör så här:

Om du gör egna bacon: använd 1/2 pkt. naturell tofu. Pressa ur så mycket spad som möjligt och skär tofun i baconliknande skivor (tunna!). Stek dem på medelvärme  i mycket olja på båda sidorna tills de är knapriga.

Medan stekningen pågår: blanda två delar japansk soja till en del liquid smoke till en marinad. Häll marinaden över baconen när de blivit knapriga, och låt puttra på lägre värme tills all marinad kokat in. Ta allt från plattan och strö över omkring 1 tsk torrjäst. Rör om och låt svalna på hushållspapper.

Lägg vegobitarna i en ugnsfast form.
Skala och dela bananerna på längden eller i slantar och lägg den ovanpå.
Vispa ihop grädde och chilisås och häll det ovanpå.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i 20 minuter.
Om du använder rasherskivor så strimla dem, stek dem eller carbonarabitarna knapriga i en stekpanna.
Ta ut formen och strö över vegobaconet och jordnötterna.
Servera med ris och en sallad.

Marinerad tofu

God och enkel marinad till naturell tofu!

ca 300 g tofu

ca 2 msk olja, sort efter behag och tillgång

salt

1 tsk röd currypasta

hackad färsk koriande (kan uteslutas)

Skiva tofun i ca 1 cm tjocka skivor, smörj in marinaden. Låt stå så läge du har tid och lust.

Stek eller ugnsbaka sedan ca 200 grader ca 15 min.

Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Tofu- och shiitakefyllda vårrullar med chiliyoghurt och glasnudelsallad

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Vårrullar:

  • 8 ark vårrullsdeg
  • 200 g tofu
  • några torkade shiitakesvampar, blötlagda
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 100 g vitkål

Chiliyoghurt

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl sweet chili-sås

Glasnudelsallad

  • 400 g glasnudlar, se instruktioner på förpackningen hur du tillreder dem
  • 1 lime
  • 2röda paprikor
  • 1 rödlök
  • sweet chili-sås
  • salt eller ljus soja

Gör så här

Tina vårrullsdegen. Strimla ingredienserna till vårrullsfyllningen fint. Fräs allt i lite olja. Lägg fyllningen på vårrullsarken och rulla ihop till vårrullar. Pensla kanten med vatten eller olja så håller de ihop. Fritera vårrullarna några minuter eller grädda dem i ugnen (225 grader) ca 15 minuter. Rör ihop yoghurten med sweet chili-såsen. Strimla lök och paprika fint och blanda med glasnudlarna. Pressa över lime och blanda ner chilisås. Smaka av med salt eller soja.

Tofugratäng med smak av havet

Originalrecept från Veganvrak, modifierat av Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 350 g fast tofu
  • en hel purjolök
  • 1 stor röd paprika

Mos:

  • 15 potatisar
  • en klick mjölkfritt margarin
  • 6 dl sojamjölk
  • salt, vitpeppar

Sås:

  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk färsk finhackad dill
  • 1 msk färsk finhackad persilja
  • 1 msk tångkaviar
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp den i vatten och låt koka tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en potatisstomp eller liknande tillsammans med margarinet. I med så mycket mjölk som du vill ha och rör tills moset blir bra. Smaka av med salt och malen vitpeppar.

Skär tofun i skivor. Om du vill kan du lägga den på en tallrik och stänka över lite pressad citron och salta och peppra lite så att tofun får lite smak. Du kan även blanda i lite rökarom i citronsaften och stänka över. Annars struntar du i det. Strimla purjolöken fint, skölj den väl, och skär paprikan i småbitar. Fräs det i lite olja några minuter utan att det tar färg. Lägg fräset åt sidan och häll i grädden och mjölken i pannan och låt det koka upp. I med citron, rökarom och tångkaviar och låt såsen småkoka några minuter. Ha i dill, persilja och smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa potatismoset längs kanterna i en ugnsform och lägg tofuskivorna i mitten. Lägg purjo- och paprikafräset över tofun och häll över såsen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och låt den stå i ungefär en halvtimme eller tills moset fått fin färg.

Tofugratäng Smögen

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 400 g fast tofu
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 tsk curry
  • ½ paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Medelhavsbulgur

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 100 g fast tofu
  • en näve rucola
  • några soltorkade tomater
  • några marinerade vitlöksklyftor
  • några goda oliver
  • färsk basilika
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt, peppar

Gör så här

Koka bulgur i vatten och den halva buljongtärningen i en kvart eller tills bulguren är klar. Skär tofun i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken. Finhacka basilikan. Blanda alla ingredienserna med bulguren när den är klar. Ringla över olivolja, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.

Wok med savoykål och tofu

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 100 g savoykål
  • en liten bit purjolök
  • 200 g fast tofu, gärna marinerad
  • 1 morot
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • sesamolja
  • salt, svartpeppar
  • rostade sesamfrön

Gör så här

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte allför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

Tofu and chips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • pommes frites, hemgjorda eller köpta
  • 300 g fast tofu
  • 3 msk citronsaft
  • lite vatten
  • ev. 0,5 tsk rökarom
  • salt, vitpeppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 msk bakpulver
  • lite finmalen chili
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl porteröl

Gör så här

Skär tofun i centimetertjocka skivor och låt dem marinera minst en halvtimme i lite citronsaft, vatten, rökarom och salt och peppar. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten. Vispa ner öl och citronsaft och se till att det inte blir några klumpar. Doppa tofun i smeten och fritera i fem minuter på 170 grader.

Servera med strips (med maltvinäger på), gröna ärter och tartarsås.