Moussaka

Recept och bild från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 auberginer (ca 750 g)
  • 400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 pkt havregrädde (2,5 dl)
  • 0,5 dl tofuline färskost
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

Filodegspaj med pesto och grönsaker

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 250 g filodeg, tinad
  • 1 röd lök
  • 1 liten zucchini
  • ½ röd paprika
  • ½ gul paprika
  • 0,5 dl vegansk pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den tinade filodegen i en pajform. Dela eventuellt stora ark. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Smaka av med salt och peppar.

Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Strö över pinjenötterna. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och låt stå i ca 30 minuter. Täck eventuellt över den med aluminiumfolie mot slutet så att pajen inte blir bränd. Servera pajen ljummen eller kall.

Enklaste söndagspizzan

http://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/08/wpid-pizza2.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir en plåt pizza.

Ingredienser

Botten

  • ca 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vatten

Sås

  • 1 dl tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tsk oregano
  • en nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och olja och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den på plåten.

Rör ihop färskosten med grädden och krydda med oregano och salt.

Lägg på tomatsås och vad du nu vill ha på din pizza. Toppa pizzan med pizzasås. Grädda cirka 20-25 minuter.