Vaniljrostade rotsaker med vegetarisk anka och rödvinssås

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Rödvinssås:

  • 1 vaniljstång
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 katrinplommon
  • 2 tsk mjölkfritt margarin
  • 1 msk råsocker
  • 2 timjanstjälkar
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ msk maizena
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • salt, svartpeppar
  • ca 1 msk råsocker

Vaniljrostade rotsaker:

  • 500 g potatis
  • 250 g morot
  • 250 g palsternacka
  • 1 vaniljstång
  • salt
  • olivolja

»Anka«:

  • 1-2 burkar mock duck
  • mjölkfritt margarin
  • salt, svartpeppar
  • 250 g haricot verts

Gör så här

Klyv vaniljstången, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna. Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon. Fräs det i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Ha i råsocker, timjan och den urskrapade vaniljstången. Häll på vin, vatten och buljongtärning och koka ihop såsen och låt den reduceras. Lyft upp timjanstjälkarna. Red med maizena. Vispa slutligen ner lite mjölkfritt margarin och smaka av med salt, peppar och råsocker.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis, morot och palsernacka i bitar och lägg det i en långpanna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Fördela dem över rotsakerna. Ringla över olivolja och strö över salt. Blanda om och ställ sedan in i ugnen ca 40 minuter.

Dela mock duck-köttet i lagom stora bitar och fräs i mjölkfritt margarin några minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med lätt förvällda haricot verts.

Vit chokladmousse med hallon och lime

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saften av 1 lime

Till servering:

  • hallon
  • socker
  • pressad lime

Gör så här

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och pressa i limesaft och blanda väl. Häll upp moussen i fyra portionsformar och låt stå i kylen några timmar eller över natten. Marinera hallon i limesaft och lite socker och lägg på en sked av detta vid serveringen.

Pannacotta med björnbär

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 dl gelésocker
  • 4 dl havregrädde
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl frysta björnbär
  • 1 msk socker
  • en gnutta vaniljfrön

Gör så här

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp gelesocker med 2 dl grädde samt vaniljfrön och vaniljstång. Låt koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Tina björnbären och blanda ner vaniljfrön och socker. Servera pannacottan med björnbären.

Vaniljknutar

Recept från Veganvrak. Blir 30–35 bullar.

Ingredienser

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten eller sojamjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 pkt Torsleffs vaniljsocker (ca 1 dl)
  • 1 dl socker

Till pensling:

  • sojamjölk
  • pärlsocker

Gör så här

Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Ha i salt, socker och nästan allt mjöl och blanda degen väl. Knåda den ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i assistent eller liknande. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop margarin med vaniljsocker och socker. När degen har jäst färdigt delar du den i två delar och kavlar ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik sedan ihop degen tre gånger. Skär sedan degen i tunna bitar och snurra ihop dem till knutar. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk. Pensla sedan bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter och låt svalna på galler.

Hallonsås med stjärnanis och kanel

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl frysta hallon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk råsocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten bit kanel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet, vaniljstången och allt annat i en kastrull. Koka upp och låt det puttra på svag värme i tio minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en rinnigare sås. Ta ur kanelstången, vaniljstången och stjärnanisen och servera såsen varm till vanilj- eller hallonglass.