Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Chokladsoppa

Detta recept kommer ursprungligen från mjölklobbyn på Norrmejerier, men har veganiserats av oss. Enligt den ursprungliga beteckningen ska det räcka till 4 portioner, men för oss räckte det till många fler, närmare 6-7.

Ingredienser

  • 6 dl rismjölk
  • 2 dl iMat eller annan kokbar gräddersättning
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 50 g hasselnötsmassa (jag använde vanlig hasselnötskräm)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 krm salt
  • Vispbar grädde till servering (vi använde Alpros Airy and Creamy, men YMMV)

Gör så här

Koka upp mjölk och grädde och låt koka en minut. Stäng av plattan och bryt ner chokladen. Rör tills den har löst sig ordentligt. Gör samma sak med hasselnötsmassan.

Smaka av med vaniljsocker och salt. Servera med en klick vispgrädde.

Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Vaniljpaj

Receptet delvis framexperimenterat av Allt du behöver. Räcker till en pajform med ungefär 24 cm diameter.

Ingredienser

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • vaniljocker till pudring

Fyllning:

  • 1 dl sojagrädde + 3 dl vatten, alt. 4 dl havremjölk
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 8 msk socker
  • 4 msk margarin

Gör så här

Gör först degen. Blanda ingredienserna noga antingen i matberedare eller för hand och låt dem stå svalt. Fortsätt med krämen.

Blanda vätskan med potatismjöl i en kastrull. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills kräm bildas (jag skojar inte, rör hela tiden, annars blir det klumpar!). Tag av krämen från plattan, tillsätt salt, socker och vaniljsocker. Rör i margarinet och låt svalna.

Kavla ut hälften av degen antingen mellan två bakplåtspapper eller med väl mjölat bakbord och kavel tills den är kanske 5 mm tjock, alternativt stor nog för att med god mariginal täcka din form. Lägg den utplattade degen i formen (du kan lägga en skärbräda på den och på så sätt vända den upp och ner). Häll på krämen och sprid ut den jämnt. Kavla ut resterande pajdeg på samma sätt och gör ett lock av det (samt lite dekorationer om det råkar vara Pi-dagen). Stick hål i locket.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225°C i 12–25 minuter beroende på din ugn. Låt pajen svalna och pudra den med vanilj/florsocker innan den äts.

Våfflor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6–7 stycken.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl havremjölk
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölken, grädden och margarinet. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i kylskåpet innan gräddningen.

Till våfflorna serverades det vegansk vispgrädde och hemkokt hallonsylt med smak av ingefära. Koka ihop två deciliter frysta hallon, 2-3 matskedar ingefärsmarmelad och lite socker några minuter.

Hallongrottor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 20 st.

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela margarinet i blandningen och blanda degen väl. Ställ in degen i kylskåpet ca 30 minuter. Forma degen till 20 små bollar och lägg dem i muffinsformar. Gör en liten grop i varje och fyll med lite hallonsylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt sedan hallongrottorna svalna på galler.

Mockatårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk

Mockakräm:

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl kallt starkt kaffe
  • ca 3 dl florsocker

Glasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1,5-2 dl florsocker
  • chokladdoppade kaffebönor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 26 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna, gärna i kylskåpet över natten. Rör margarinet mjukt och tillsätt kaffet. Rör ner florsockret och rör tills mockakrämen blir slät. Dela tårtbottnen i två delar. Bred på mockakrämen och lägg på den övre delen. Smält sedan margarinet till glasyren i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över chokladdoppade kaffebönor.

Chokladkaka med glasyr

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk

Glasyr:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamjölken och låt sjuda tills glasyren tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan. Garnera gärna med lite färska bär.

Äppelkaka med ingefära och mandel

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Ha i dem rivna ingefäran, det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Skala och skiva äpplena. Tryck ned äppelskivorna i kakan. Strö över hackad mandel. Grädda i ca 40 minuter.