Hamburgare MK II

Det här receptet experimenterade jag själv fram i mars 2010. Alla mängder är uppskattningar, eftersom jag inte mätte när jag lagade maten. Tanken med just detta recept var att använda linfrön som stabilisator i biffarna.

Receptet räcker till ungefär 15 stycken stora hamburgare.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl solroskärnor
  • ½–1dl linfrön
  • 1 msk tahini (troligen frivillig)
  • ungefär en liter kokta linser/quinoa etc (jag använde mest röda och svarta linser och lite quinoa trefärgs)
  • ströbröd, ev. flera deciliter
  • sojamjöl (frivilligt)

Kryddor

  • 1 tsk liquid smoke
  • grillkrydda, bjäst, salt, peppar, chilipulver, MSG, koriander, sojasås…

Gör så här

Börja med att koka linser, quinoa eller vad du nu har och att rosta och hacka/krossa solroskärnorna. Fräs lök och vitlök i en kastrull i lite olja, ta den av värmen och tillsätt de nu krossade solroskärnorna. Häll på linfrön, helst krossade, och lite kokande vatten, tanken är att linfröna ska gegga ihop sig. Jag kokade också upp blandningen här, men det är nog frivilligt.

Tillsätt tahinin och rör runt. Tillsätt linserna/quinoan och krydda järnet med dina favoritkryddor. Låt svalna och häll gradvis på ströbröd och sojamjöl (om du vill) tills du har en lämplig konsistens. Provstek en liten bit i stekpanna och upprepa påhällandet av ströbröd och sojamjöl om det behövs.

Stek biffarna i lite olja, jag klickade ner dem i pannan och formade dem där för att slippa bli geggig om händerna. Akta så att inte oljan stänker bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *