Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.
Ingredienser
- 600 g vitkål (½ huvud)
- 2 dl torr sojafärs
- 1 gul lök
- 1 tsk rökarom
- 1 msk soja
- salt, svartpeppar
- 0,75 dl hett vatten
- 0,5 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk sirap
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålen i småbitar och fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Låt den fräsa och få lite färg, men inte för mycket. Ringla över sirap och ställ stekpannan vid sidan av. Häll kokande vatten över sojaköttet. (på de flesta sojaköttsförpackningarna står det att man ska koka det i vatten/grönsaksbuljong upp till en kvart, men jag gör aldrig det utan häller bara över hetvatten från vattenkokaren över sojaköttet, sen får det stå och bli mjukt några minuter.) Hacka löken fint och fräs den i lite mjölkfritt margarin i en stekpanna utan att det tar färg. Blanda sojakött och den frästa löken i en bunke. Ha i soja, rökarom, salt och svartpeppar. Lös upp den halva buljongtärningen i hetvattnet och häll det över sojaköttsblandningen. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnsfast form, lägg i sojafärsen och sen resten av kålen. Ställ in i ugnen och låt stå i 45 minuter. Lägg eventuellt över lite aluminiumfolie mot slutet så att kålpuddingen inte blir bränd. Servera med brunsås, potatis och lingonsylt.
Ps. Om du har lite kokt ris i kylskåpet kan du dryga ut sojafärsen med det, precis som i vanliga kåldolmar.