Körsbärstårta från Schwarzwald

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • Mördegsbotten:
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk kakao
  • 1 krm bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mjölkfritt margarinChokladbottnar:
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölkFyllning:
  • 1 burk urkärnade körsbär, gärna surkörsbär
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk socker (eller mer, beroende på hur sura körsbären är)
  • 2 pkt Soyatoo vispgräddeGarnering:
  • riven eller grovt hackad mörk choklad
  • några körsbär, gärna färska om det finns att få tag på

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till mördegsbottnen och låt degen vila svalt i en halvtimme. Kavla sedan ut den till en runt platta, ca 24 cm i diameter. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen och grädda den mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt mördegsbottnen svalna.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet till chokladbottnen och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna, gärna över natten i kylskåpet, och dela den sedan i två bottnar.

Häll av spadet från körsbären och koka upp spadet tillsammans med 1 msk potatismjöl utrört i lite av körsbärsspadet. När spadet kokat upp tillsätter du körsbären och sockret och låter sedan krämen svalna.

Vispa grädden och låt den stå i kylen ett tag så den sätter sig. Lägg mördegsbottnen på ett tårtfat och lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanten så att du täcker tårtfatskanterna från eventuellt gräddspill vid dekoreringen. Täck bottnen med hälften av körsbärskrämen och lägg sedan på cirka en tredjedel av grädden. Lägg på ena chokladbottnen och lägg på resten av körsbärskrämen. Täck med lite grädde. Lägg på den sista chokladbottnen och täck sedan hela tårtan med grädde men spar lite grädde så att du kan spritsa på några fina toppar på tårtan. Strö riven choklad över tårtan och spritsa några gräddklickar längs tårtkanten. Lägg ett körsbär på varje gräddklick och låt sedan tårtan stå svalt någon timme innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *