Limepaj

Det här receptet kommer från kokboken Under valnötsträdet och har under noggrant experimenterande veganiserats.

Ingredienser

Pajdeg

  • 2½ dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 150g margarin (i originalet ska det vara smör)

Fyllning

  • 1 dl saft, skal och kött av lime (för mig är det tre lime, men i originalet ska det bara vara saften — och då hävdar författaren att det går åt hela fem frukter!)
  • 3 msk sojamjöl (jag vet inte, det kanske inte behövs)
  • 3 msk maizena/majsmjöl (ursprungligen 3 ägg)
  • 2 dl socker
  • 2 dl sojagrädde (egentligen ska det vara vispgrädde, men jag klarade mig med sojagrädde som var märkt »mat«)

Gör så här

Mät upp mjöl och socker och blanda ner margarinet, gärna i matberedare men det går att använda fingrarna också. Arbeta snabbt ihop degen utan att den får vila. Platta ut den direkt och med mjölade fingrar (det skippade jag och blev i gengäld kladdig) i en pajform med cirka 24 cm diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ formen och degen i kylen medan du gör fyllningen.

Skär limefrukterna i halvor (om du inte ska riva skalet, i sådana fall ser du till att tvätta av limen noga innan du river dem och sen halverar dem) och pressa ut saften och/eller fruktköttet. Värm ugnen till 180 grader och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter. Vispa ihop soja- och majsmjöl, grädde, limesaft och socker och häll blandningen i pajskalet när du tar ut det ur ugnen. Grädda pajen i ytterligare 30 minuter, men sänk värmen till 160 grader de sista 10 minuterna.

Observera att jag inte har gjort så många test på fyllningen: bara ett med bara fyllning i en ugnsfast form och ett »riktigt« test, så någon mer van veganmatlagare får gärna testa och prova själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *