Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.
Ingredienser
Mandelpotatisplättar:
- 400 g mandelpotatis
- 2-3 dl sojamjölk
- 1 dl sojamjöl
- 1 tsk bakpulver
- salt, vitpeppar
- 2 tsk pressad citron
Ärtpesto:
- 150 g gröna ärter
- ½ kruka färsk basilika
- ½ dl rostade mandelspån
- 1-2 vitlöksklyfta
- olivolja
- salt, svartpeppar
Äppelchutney:
- ½ kg äpplen
- 1 finhackad gul lök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 msk färsk riven ingefära
- 1 dl äppelcidervinäger
- 2 dl råsocker
- 1 dl russin
- ½ röd chilifrukt
- ½ tsk salt
- en liten bit kanelstång
Tofuspett:
- 400 g friterad tofu
Gör så här
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.
Trä tofun på spett.
Mixa alla ingredienser till peston.
Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Gör gärna dubbel sats och häll upp i heta glasburkar och förvara svalt.