Moussaka

Recept och bild från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 auberginer (ca 750 g)
  • 400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 pkt havregrädde (2,5 dl)
  • 0,5 dl tofuline färskost
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *