Recept och bild från Veganvrak.
Ingredienser
- 3 auberginer (ca 750 g)
- 400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 burk hela tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk oregano
- 1 tsk mynta
- 1 tsk kanel
- 1 msk socker
- salt, svartpeppar
- 1 pkt havregrädde (2,5 dl)
- 0,5 dl tofuline färskost
- salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.