Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.
Ingredienser
- 1 savoykålshuvud
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 200-250 g blandade nötter
- 1 dl finhackad persilja
- 0,5 dl finhackad basilika
- 1 dl okokt ris
- salt, svartpeppar
- ev. sirap
- en skvätt grönsaksbuljong
Tomatsås
- 1 burk hela tomater
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk balsamvinäger
- salt, svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset i dubbla mängden vatten. Skär loss ca 12 savoykålsblad. Skär av en bit av den hårda biten på kålbladen och förväll sedan bladen i kokande vatten 2-3 minuter. Spola sedan av dem i iskallt vatten. Hacka nötterna grovt och finhacka löken. Blanda lök och nötter i en bunke. Pressa i vitlök och ha i det kokta riset. Smaka av med örter, salt och peppar. Lägg 1-2 msk fyllning på varje blad och rulla ihop dem till dolmar. Lägg dem tätt i en ugnsfast form. Ringla eventuellt över sirap över dolmarna. Häll på lite grönsaksbuljong och låt dolmarna stå i ugnen i ca 45 minuter.
Tomatsås
Hacka vitlöken fint och fräs den mjuk i lite olivolja. Häll i tomaterna och tomatpurén. Låt koka upp och låt sedan såsen sjuda på svag värme i 40 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar.