Persisk risotto med bönor

Vacker mat för vackra människor.

6-8 Portioner

  • 4 1/2 dl basmatiris
  • ca 2 l vatten
  • 1/2 msk salt
  • 2-3 medelstora potatisar
  • 3/4 dl olja
  • 4 dl valfria bönor
  • 1 dl hackad dill
  • 1-2 krm svartpeppar

Till Garnering

  • 1/2 g saffran
  • 1/2 msk olja
  • 1 1/2 msk russin, lingon eller vinbär

Skölj riseroch häll det i kokande vatten. Koka på hög värme i ca 4-5 min, riset ska vara halvkokt med en hård kärna. Sila av vattnet, spola hastigt med kallt vatten för att få bort stärkelse.

Skala och skär potatisen i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Hetta upp hälften av oljan i en kastrull. Låt potatisen få färg, endast ena sidan ska stekas.

Blanda riset med bönorna, lägg blandningen av ris och bönor ovanpå de stekta potatisen. varva blandningen med dill, salt och peppar. Häll resterande olja över alltsammans.

Lägg en hopvikt handduk mellan kastrullen och locket. Ångkoka riset på låg värme i ca 30 min. Blanda saffranet med 2 msk hett vatten. Låt stå i några minuter. Hetta upp oljan i en liten panna och lägg i bären. Vid servering blanda några dl av det kokta riset med saffranet. Garnera med saffransriset och bären och potatisskivorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *