Recept och bild från Kotte Grön!
Det blir ca 16 st bullar
Ingredienser
- 3 dl kallt vatten
- 1 dl rågkross
- 1/4 dl rapsolja
- 2 dl kallt vatten
- 1 msk sirap
- 1 tsk salt
- 50 g jäst
- ca 12 dl rågsikt
- ev. 1 tsk brödkryddor
- ½ dl solrosfrön
- ½ dl linfrön
Gör så här
Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta av kastrullen och lägg på ett lock. Låt svälla i 5 min. Häll över det i en degskål. Tillsätt olja, vatten, sirap och salt. Låt degvätskan svalna till 37°. Smula ner jästen. Tillsätt mjölet (men spara lite till utbakningen), brödkryddorna och fröna. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Knåda degen lätt och forma runda bullar. Låt dem jäsa i 30-40 min på plåt och grädda dem sedan i 225° i 10-12 minuter. Låt dem kallna på galler