Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.
Ingredienser
Shrikand:
- 4 dl sojayoghurt
- 1 dl pistagenötter
- 1,5 dl florsocker
- 2 tsk kardemummakärnor
Pistaschbaklava:
- 15 ark yufkadeg
- 150 g mjölkfritt margarin, smält
- 2 msk rapsolja
Fyllning:
- 2 msk råsocker
- 3 msk mjölkfritt margarin, smält
- 150 g mandel
- 150 g pistagenötter
Sockerlag:
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vatten
- 1 citron, saften från
Gör så här
Shrikand:
Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 1 timme. Stöt kardemumman grovt i en mortel och blanda med yoghurten. Sikta ner florsockret och blanda ner pistagenötterna och blanda väl. Fördela yoghurtblandningen i fyra portionsglas och strö över några pistagenötter. Servera med pistashbaklava.
Pistaschbaklava:
Mixa socker, smält margarin, mandel och hälften av pistagenötterna. Blanda sedan i resten av pistagenötterna. Blanda det smälta margarinet och rapsoljan och pensla lite av det i botten av en form (20×30 cm). Pensla sedan 5 ark med margarinblangningen. Lägg hälften av nötblandningen och sedan ytterligare 5 ark. Pensla varje ark med det smälta margarinet. Lägg på resten av fyllningen och sedan ytterligare fem ark. Ställ formen svalt ca 1 timme. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Koka sedan upp ingredienserna till sockerlagaen och låt det koka 2-3 minuter. Skeda sedan över den varma lagen över baklavan och grädda sedan ytterligare 5 minuter. Låt sedan kakan kallna.