Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.
Ingredienser
Soja limone:
- 3-4 dl torkade sojabitar, gärna större + hett vatten
- 1 stor citron
- 1 stor morot
- ½ purjolök
- 1 rödlök
- 3-4 vitlöksklyftor
- 2 dl hett vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 msk honung/sirap
- 1 msk vitvinsvinäger
- några kvistar citron- eller vanlig timjan
- lite olivolja
- salt, svartpeppar
Kornrisotto med citron och timjan:
- 4 dl korngryn
- 1,2 l vatten + 2 dl vitt vin eller 1,4 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 gul lök
- 1 citron
- 2 msk finhackad citron- eller vanlig timjan
- salt, svartpeppar
- (ev. veganparmesan)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokande vatten över sojaköttet och låt det stå och bli mjukt några minuter. Skär under tiden purjolöken, moroten, rödlöken och citronen i mindre bitar. Dela eventuellt på vitlöksklyftorna om de är stora. Lägg allt i en ugnsfast form. Häll av vattnet från sojaköttet och fräs sojaköttet i lite mjölkfritt margarin några minuter tills det tagit färg. Lägg det i formen. Lös upp buljongtärningen i vattnet och blanda i honung och vinäger. Häll blandningen över grönsakerna och sojaköttet. Ringla över lite olivolja, peta ner några timjanskvistar och salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt det stå i en halvtimme. Gör under tiden kornrisotton.
Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. I med vatten, korngryn och buljongtärningar. Låt koka upp och låt det sedan koka på medelvärme i drygt tjugo minuter. Dra av kastrullen från värmen. Zesta ner citronskal från citronen och pressa sedan i saften. Ha i finhackad timjan och smaka av med salt och svartpeppar.