Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Tacopaj

Det här receptet är påhittat av Emma och Albin, med inspiration från andra recept på tacopajer. Blir cirka sex portioner. Om det blir fyllning över är den god att äta som en pastasås.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 rödlök
  • 1 paprika
  • 100 g champinjoner
  • 3 dl frystorkad sojafärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • cirka 5 dl vatten
  • 0,5 dl ajvar
  • peppar
  • salt
  • MSG
  • spiskummin
  • tacokrydda
  • 1 tsk japansk soja

Garnering

  • 1 tomat

Gör så här

Blanda vetemjöl och margarin till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det till en deg. Tryck ut den i en pajform och låt degen vila i kylskåpet en kvart innan den gräddas 15 min, 225°.

Hacka rödlöken och skär paprikan och champinjonerna i lagom stora bitar. Fräs löken och tillsätt paprikan och champinjonerna och stek en stund till. Tillsätt pressad vitlök, sojafärs, ajvar, kryddor och vatten och låt det koka ihop, cirka 15 minuter. Sojafärsen suger upp en hel del vatten, tillsätt därför mer vatten om det behövs. Smaka av med soja och eventuellt mer kryddor.

Häll fyllningen i pajskalet, garnera med en tomat skuren i skivor och grädda i mitten av ugnen, 25 minuter, 225°. Servera med en grönsallad till.

Ajvarpasta med solrosfrön

Recept och bild från Veganvrak.

1 portion.

Ingredienser

  • pasta för 1 person
  • 0,5 dl ajvar relish
  • 0,5 dl havregrädde
  • 1 dl solrosfrön
  • lite rapsolja
  • en liten bit purjolök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka pastan. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Mot slutet droppar du i lite olja och strör lite salt över solrosfröna. Om du vill kan du även ha i lite malen chili, det beror på hur stark du vill ha rätten och på hur stark ajvar du använder. Strimla purjolöken fint. Häll av pastavattnet när pastan kokat klart och blanda i ajvar, havregrädde, purjolöken och solrosfrön. Smaka av med salt och svartpeppar.