Bulgur med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner

Ingredienser

  • 1,5 dl bulgur
  • 1 dl röda linser
  • ½ apelsin
  • ½ buljongtärning
  • 3-4 dl vatten
  • lite kallpressad rapsolja
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka upp bulgur, linser, vatten och buljongtärning och låt det koka på medelvärme i en kvart eller tills både bulgur och linser känns klara. Skär apelsinen i mindre bita r och blanda i bulguren när den är klar. Pressa över lite citron och ringla över lite rapsolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Chokladmousse med apelsin

Recept från Veganvrak. Blir 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl havregrädde
  • 2 msk farinsocker
  • 200 g god, mörk choklad
  • 2 msk finrivet apelsinskal
  • 2 tsk apelsinsaft
  • ev. lite malen torkad chili

Gör så här

Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med sockret. Sänk värmen och rör om tills chokladen har smälts. I med apelsinskal och apelsinsaft och blanda om. Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst fyra timmar före servering. Servera med grädde, lite kakao som du pudrar över och sist lite rivet apelsinskal.

Vaniljpannacotta med havtorn och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 dl gelésocker
  • 4 dl havregrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 apelsin
  • 1 dl fryst havtorn
  • en nypa äkta vanilj

Gör så här

Blanda gelésockret med 1 dl havregrädde i en kastrull och låt koka upp. Låt koka en halv minut och ta sedan av kastrullen från plattan. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner skrapet i sockerblandningen tillsammans med resten av grädden. Blanda väl och häll sedan upp i fyra portionsformar. Låt stå kallt, gärna över natten. Filea apelsinen (Fredrik på kopanda förklarar här hur man gör) och skär den i mindre bitar. Blanda med tinad havtorn och vanilj. Lägg blandningen ovanpå pannacottan.

Citrussallad med citrongranité

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 1 blodapelsin
  • 1 grapefrukt
  • 2 clementiner
  • 1 granatäpple

Lag

  • 2 passionfrukter
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl apelsinsaft
  • 0,5 dl strösocker

Citrongranité

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

Koka lagen ca 1 min.

Koka ihop alla ingredienserna till granitén ca 5 min i en kastrull. Låt svalna och sila av skalen. Spara ca 1/2 tsk av skalen och lägg dem i lagen. Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst.

Skala och skär frukterna i klyftor. Häll sedan lagen över citrussalladen och servera med citrongranité.

Karamelliserade rotsaker med apelsin och ingefära

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner

Ingredienser

  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 dl apelsinjos
  • lite finriven ingefära
  • 1 msk farinsocker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Stek dem i lite rapsolja tillsammans med en strimlad rödlök i några minuter. Häll på apelsinjosen och låt den koka in. Ha i ingefäran, strö över sockret och låt sockret smältas. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö gärna lite rostade pumpakärnor över vid servering.

Morotssoppa med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 5 portioner.

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 1 gul lök
  • 2 dl röda linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 1 apelsin eller lite outspädd apelsinjos
  • 3-4 dl havremjölk
  • ev. en skvätt havregrädde
  • 1 tsk curry
  • en nypa malen muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med curryn. Skala och slanta morötterna och lägg i dem tillsammans med buljongtärningarna, linser och vatten och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt det puttra i drygt en kvart. Skala och skär apelsinen i mindre bitar. Lägg apelsinbitarna i kastrullen och mixa soppan slät. I med så mycket havremjölk du vill ha. Själv gillar jag tjocka soppor. Smaka av med salt och peppar och en gnutta muskotnöt.