Bearnaisesås

Det här receptet blir förvånansvärt bra. Du kan experimentera med mängden vinäger för att göra det mer/mindre syrligt.

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • ½ dl dragon (torkad)
  • ½ dl lökpulver (i kryddburk)
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 750 g (1 pkt.) soyghurt (jag använde Alpros)
  • MSG (valfritt)
  • gurkmeja (för färg)

Gör så här

Fräs (eller ja, koka) dragon och lökpulver i margarin. Tillsätt äppelcidervinägern och låt koka tills nästan all vinäger kokat bort. Låt svalna något och tillsätt soyghurten. Krydda med salt och MSG. Färga med gurkmeja tills det har önskad färg. Klart!

Serveras något ljummen, eftersom margarinet lätt klumpar ihop sig annars.

Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Långsallad

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 2 morötter
  • 2 paprikor
  • 2 purjolökar
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • italiensk salladskrydda
  • örtsalt
  • ev. vitlök

Gör så här

Skala och riv morötterna grovt. Strimla vitkålen, paprikorna och purjolökarna. Hetta upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Häll den sen över grönsakerna. Ha i italiensk salladskrydda, örtsalt och vitlök efter smak.

Potatissallad med rädisor och sugar snaps

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 3 kokta kalla potatisar
  • ½ knippe rädisor
  • 100 g sugar snaps
  • 1 röd paprika
  • ½ dl kapris
  • ½ dl färsk hackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär potatisarna i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar och kvarta rädisorna. Lägg allt i en stor skål. Förväll sugar snapsen några minuter, blanda dem sedan med resten av grönsakerna. Grovhacka persiljan och ha i den tillsammans med kaprisen. Blanda olivoljan tillsammans med vinägern och senapen. Vänd ner vinägretten i potatissalladen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rödbetssoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor (ca 500 g)
  • 1 dl röda linser
  • ca 1,2 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt och saltgurka till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.

Rödbetssoppa med linser och quinoa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor
  • 0,5 dl små gröna linser
  • 0,5 dl quinoa
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • yoghurt till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Ha i rödbetor, linser, quinoa, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt.