Afrikansk sojafärscurry med aromatiskt ris

Recept från Veganvrak. Blir ca. 5–6 portioner.

Ingredienser

Sojafärscurry:

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • en nypa chilipeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstänger
  • 400 g fryst sojafärs
  • 1,5 dl mango chutney
  • 1 stor hackad tomat
  • 150 g torkade aprikoser
  • salt, svartpeppar
  • varm grönsaksbuljong

Ris:

  • 5 dl basmati- eller annat långkornigt ris
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk hel eller malen spiskummin
  • 7 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 7-8 dl hett vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

Fräs lök, vitlök och ingefära under några minuter. Ta grytan åt sidan och tillsätt de torra kryddorna: gurkmeja, koriander, spiskummin, garam masala, chilipeppar, lagerblad och kanel. Sätt grytan på värmen och låt fräsa någon minut. Tillsätt sojafärsen lite i taget och fräs några minuter. Tillsätt chutney, tomat och den torkade frukten. Tillsätt den varma buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt puttra lugnt med locket på under 20-30 minuter.

Hetta upp oljan och tillsätt kryddorna och riset. Rör om och stek försiktigt någon minut. ha i russin, vatten och salt och låt koka upp. Låt koka försiktigt under lock ca 20 minuter. Ha eventuellt i mer vatten om det behövs.

Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.

Chokladtårta med aprikospuré och chokladmousse

Bild och recept från Veganvrak!

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk

Fyllning

  • 1 barnmatsburk aprikospuré eller ca 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • 100 g mörk choklad

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1,5-2 dl florsocker
  • 1 påse rostad, flagad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig.

Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred aprikospuré/marmelad på första bottnen och chokladmousse på andra. Lägg på locket och gör glasyr. Smält margarinet i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över flagad mandel. Låt tårtan stå kallt innan servering.