Tartarsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 0,75 dl sojamjölk
  • 3 msk citronsaft
  • 2 tsk ättiksprit 12%
  • ca 1,5 dl matolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl hackad kapris
  • 0,5 dl finhackad smörgåsgurka
  • lite färsk gräslök
  • lite färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda sojamjölk, citronsaft, ättiksprit och dijonsenap och mixa några sekunder. Ha sen i matoljan och mixa så att majonnäsen blir tjock. Eventuellt behöver du ha i lite mer matolja. Blanda sen ner hackad kapris, smörgåsgurka och örter och smaka av med salt och peppar.

Aioli

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 dl sojamjölk eller sojagrädde (jag använde alpros blåa sojamjölk)
  • 1 tsk 12-procentig ättiksprit
  • 3 msk citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1-1,5 dl rapsolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • salt, svartpeppar
  • (lite gurkmeja om du vill att den ska få en lite gulaktig färg)

Gör så här

Häll alla ingredienser förutom oljan i hacktillsatsen till mixerstaven eller i en matberedare. Mixa några sekunder så att allting blandas. Ha sen i all olja på en gång och mixa som tusan tills det blir tjockt. Eventuellt får du ha i lite mer olja tills den får den konsistensen du vill ha. Låt gärna stå kallt en halvtimme innan servering.