Dodos sallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 avocado
  • 1 morot
  • 1 nektarin
  • ett par salladsblad
  • 3 soltorkade tomater
  • ½ paprika (eventuellt grillad och kyld)
  • 1 msk vallmo- och solrosfrön

Gör så här

Skala avocado och morot. Riv moroten grovt. Skär övriga ingredienser i bitar (förutom fröna förstås). Blanda samman i en skål. Ringla över lite olivolja och balsamicovinäger. Rosta fröna i en torr panna och strö dem över salladen.

Champinjon- och avocadosallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 150 g champinjoner
  • en liten handful persilja, hackad
  • 3 avocados

Marinaden:

  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

Skär champinjonerna i tunna skivor och stek dem lite lätt, så att de blir mjuka men inte tar för mycket färg. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Rör ihop champinjoner, persilja och marinad och låt stå och dra en stund. Skala avocadon, skär dem i klyftor och lägg på ett fat. Häll över champinjonerna och strö över rostade frön.

Ljummen quinoasallad

Recept och bild från Kotte Grön!

4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 2 avocados
  • 1 liten fänkål
  • 1 liten rödlök
  • ½ paket fryst, tinad mango
  • 65 g ruccola

Gör så här

Koka quinoan i buljong efter anvisningar på paketet. Dela, kärna ur avocadon och skär dem i bitar. Ansa fänkålen och skala rödlöken. Skär dem i tunna skivor. Blanda alla ingredienser och ringla över lite olivolja. Smaka av med lite salt.

Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portioner falafel
  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Mangoyoghurt med chili

  • ½ mango
  • 5 dl yoghurt, gärna avrunnen
  • 1 röd chilifrukt
  • salt, svartpeppar

Sesamsås

  • tahini
  • vatten
  • citronsaft
  • finhackad vitlök

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till sesamsåsen.

Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Bönchili:

  • 3 dl kidneybönor (1 burk)
  • 3 dl varta bönor (1 burk)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 dl majs
  • 1 limefrukt
  • salt, peppar
  • ev. färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt

Guacamole:

  • 2 avocado
  • 1 liten tomat
  • 1 msk limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • chilipulver

Gör så här

Bönchili:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.

Färskpotatissallad med avokado och tomat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • 70 g blandad sallad
  • 2 msk kallpressad rapsolja med citronsmak
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • örtsalt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Skölj och borsta potatisen ren. Koka den mjuk i saltat vatten ca 15 minuter. Skölj salladen. Skär avokado och paprika i stora bitar. Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken. Lägg alla ingredienser i en stor skål eller stort fat. Häll av vattnet från potatisen när den är färdig. Dela eventuellt större potatisar och blanda den sedan med grönsakerna. Ringla över rapsolja och äppelcidervinäger. Smaka av med örtsalt och nymalen svartpeppar. Servera med pepparstekt tofu eller något annat gott.

Pitabröd med currylinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 pitabröd
  • 2 dl röda linser
  • 2 msk tomatpuré
  • (lite curryketchup)
  • 1-2 krm curry
  • salt, peppar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • salt, peppar
  • 2 dl sojayoghurt
  • 1 krm curry
  • salt, peppar
  • 2 tomater
  • ½ röd lök
  • 1 avokado
  • 30 g ruccola

Gör så här

Koka linserna 10-15 minuter tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpuré och eventuellt curryketchup. Ha i curry, salt och peppar.

Strimla rotsakerna och fräs dem i olja tills de blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurten med kryddorna.

Skiva tomater, lök och avokado.

Lägg allt i pitabröd. Servera.

Kall rissallad med avokado och ärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kallt kokt ris
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 morot
  • 1 avokado
  • en bit purjolök
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja (eller sesamolja om du hellre vill ha det)
  • några körsbärstomater
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina ärtorna. (Eftersom jag inte har någon micro brukar jag bara hälla över hetvatten från vattenkokaren över ärterna.) Riv moroten grovt och strimla purjolöken fint. Blanda grönsakerna med riset. Häll över vinäger och olja och blanda runt. Finhacka avokadon och vänd ner dem i rissalladen och blanda runt försiktigt så att inte avokadon blir alltför mosig. Smaka av med salt och peppar. Halvera eller klyfta körsbärstomaterna och garnera salladen med dem.

Couscoussallad med melon, avokado och lime

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 1 dl stor couscous (moghrabi)
  • 200 g honungsmelon 100 g galiamelon
  • 1 avokado
  • 50 g färsk babyspenat
  • färsk röd chili efter behag
  • saften av 1 lime
  • kallpressad rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Koka upp vatten och slå det över couscousen. Låt koka på låg värme tills couscousen är genomkokt. Slå sedan av vattnet. Tärna melonerna och avokadon i mindre bitar. Finhacka chilin och blanda den med couscous, melontärningarna, avokadon och spenaten. Pressa över lime och ringla över lite olja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.