Morotskaka är gott, men det kan kännas lite onödigt att köpa en hel förpackning färskost bara för att använda 1/4 till glasyr. Men man kan göra egen färskost genom att mixa olja och sojamjölk.
Vi har utgått från det här receptet, och modifierat det en smula.
Ingredienser
Botten:
- 3 dl rivna morötter
- 1/2 dl olja
- 2 dl socker
- 3/4 dl sojagrädde
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk kanel
Glasyr:
- 2 tsk sojamjölk
- 3 msk olja
- 30g margarin
- 2 dl florsocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- kokosflingor (valfritt)
Gör så här
Smörj och bröda en form, gärna en spännbandsform.
Vispa ihop sojagrädde och socker.
Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna.
Häll över till formen och grädda i 175 grader i c:a 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna.
Vispa sojamjölk och olja i en hög behållare med stavmixer tills det tjocknar. (OBS! Fungerar inte med elvisp.)
Blanda i margarin, florsocker och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet.
Bred glasyren ovanpå kakan.
Strö över kokosflingorna.