Morotskaka på hemmagjord färskost

Morotskaka är gott, men det kan kännas lite onödigt att köpa en hel förpackning färskost bara för att använda 1/4 till glasyr. Men man kan göra egen färskost genom att mixa olja och sojamjölk.

Vi har utgått från det här receptet, och modifierat det en smula.

Ingredienser

Botten:

  • 3 dl rivna morötter
  • 1/2 dl olja
  • 2 dl socker
  • 3/4 dl sojagrädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk kanel

Glasyr:

  • 2 tsk sojamjölk
  • 3 msk olja
  • 30g margarin
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor (valfritt)

Gör så här

Smörj och bröda en form, gärna en spännbandsform.
Vispa ihop sojagrädde och socker.
Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna.
Häll över till formen och grädda i 175 grader i c:a 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna.

Vispa sojamjölk och olja i en hög behållare med stavmixer tills det tjocknar. (OBS! Fungerar inte med elvisp.)
Blanda i margarin, florsocker och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet.
Bred glasyren ovanpå kakan.
Strö över kokosflingorna.

Morotskaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • ev. 1 krm kardemumma
  • 2 dl sojamjölk
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl finrivna morötter (ca 2 st)

Glasyr:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 100 g tofuline färskost
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • ev. 1 msk pressad citron eller lime
  • ev. skivad lime eller citron, färska bär eller blommor till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Ha i sojamjölken och rapsoljan och blanda väl. Rör ner de rivna morötterna. Häll smeten i en smord och bröad rund form (eller någon annan fin form). Grädda kakan i 40-45 minuter. När kakan har svalnat rör du ihop färskosten och margarinet. Ha sedan i florsocker och vaniljsocker och blanda väl. Stjälp upp kakan på ett fat och bred glasyren på kakan. Låt kakan stå i kylen ett tag så att glasyren stelnar.

Chokladkaka med tranbär och cashewnötter

Recept från Veganvrak. Blir 8-10 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl osaltade cashewnötter
  • 2 dl sojamjölk
  • 2 dl sojayoghurt
  • saft och rivet skal av 1 lime
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan ca 20 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylskåp över natten. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet, limesaften och råsockret. Servera kakan med en klick limeyoghurt.

Icas version finns här.

Exotisk frukttårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2½ dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • ½ vaniljstång
  • 2 msk socker

Garnering:

  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • frukt och bär efter behag (jag hade mango, banan, kiwi, granatäpple, physalis och stjärnfrukt)
  • rostad, flagad mandel
  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1½ dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Skala och skär mangon i bitar (spar gärna några till garneringen) och mixa den slät. Blanda mangopurén med hälften av grädden och smaka av med lite socker. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljen från den urskrapade vaniljstången. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred på vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med mangomoussen och lägg på den sista tårtbottnen. Täck tårtan med resten av grädden och täck kanterna med flagad mandel. Skala och skär frukt i bitar och garnera tårtan med dessa. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla sedan gelé över frukterna. Om du vill ha physalis med tårtan så trycker du ner dem efter att du haft gelé över tårtan. Låt den sedan stå svalt innan servering, gärna över natten.

Hallongrottor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 20 st.

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela margarinet i blandningen och blanda degen väl. Ställ in degen i kylskåpet ca 30 minuter. Forma degen till 20 små bollar och lägg dem i muffinsformar. Gör en liten grop i varje och fyll med lite hallonsylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt sedan hallongrottorna svalna på galler.

Mjuk pepparkaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl brun farin eller strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 msk pepparkakskryddor
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och blanda det sedan med mjölken och lingonsylten. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner margarinblandningen. Vispa tills smeten är slät och häll den sedan i en smord och bröad form. Grädda i 40-45 minuter.