Marmorerad banankaka

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen, men modifierat till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 ⅓ dl bananer, mosade (ungefär 2 stora bananer)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk matolja
  • 5 ½ msk sojamjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 3 msk kakao
  • 6 msk kokande vatten (uppdelat)

Gör så här

Koka upp vatten (strunta i att mäta upp det ännu), värm ugnen till 175°C.

Mosa bananerna i en stor skål med gaffel eller sked tills de är jämna. Mät dem för att kolla att det är lagom mycket om du vill. Vispa in socker, matolja, mjölk och vaniljsocker. Jag vispade det ungefär som ägg till sockerkaka (tills »vitt och pösigt« som det brukar heta), men det är inte säkert att det är nödvändigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt, men undvik att röra för mycket.

Sleva upp 2–3 dl smet i en separat skål. Rör ut kakaon i 3 msk av det kokande vattnet i t.ex. en mugg och blanda ner i den mindre skålen med banansmet.

Häll i 3 msk kokande vatten i den stora skålen med smet också, och rör tills det har en jämn konsistens.

Olja en brödform och häll i smet från de båda skålarna ungefär 1 dl åt gången. När all smet är i formen, joxa runt den med en smörkniv el. dyl i omkring 10 sekunder så att du får ett snyggt marmorerat mönster.

Grädda i ugnen i 55 minuter. Serveras avsvalnad!

Flygande Jakob

Receptet blir 4 portioner och vi har hittat det på Djurens rätt.

Ingredienser

  • 1 påse Veggo kycklingbitar (annat vegokött går så klart också bra)
  • 2 bananer
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl chilisås
  • 8 skivor rashers eller annat vegobacon, t ex ½ paket Astrid och apornas Carbonarabitar, alt. 1/2 pkt. tofu, liquid smoke, torrjäst och japansk soja.
  • 1 dl jordnötter

Gör så här:

Om du gör egna bacon: använd 1/2 pkt. naturell tofu. Pressa ur så mycket spad som möjligt och skär tofun i baconliknande skivor (tunna!). Stek dem på medelvärme  i mycket olja på båda sidorna tills de är knapriga.

Medan stekningen pågår: blanda två delar japansk soja till en del liquid smoke till en marinad. Häll marinaden över baconen när de blivit knapriga, och låt puttra på lägre värme tills all marinad kokat in. Ta allt från plattan och strö över omkring 1 tsk torrjäst. Rör om och låt svalna på hushållspapper.

Lägg vegobitarna i en ugnsfast form.
Skala och dela bananerna på längden eller i slantar och lägg den ovanpå.
Vispa ihop grädde och chilisås och häll det ovanpå.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i 20 minuter.
Om du använder rasherskivor så strimla dem, stek dem eller carbonarabitarna knapriga i en stekpanna.
Ta ut formen och strö över vegobaconet och jordnötterna.
Servera med ris och en sallad.

Jennys grahamspannkakor med banan

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6 små pannkakor.

Ingredienser

  • 2 dl mjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 mosad banan
  • 2 msk olja

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk och olja och vispa smeten slät. Tillsätt den mosade bananen. Låt smeten stå och svälla ca 10 minuter. Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna. Stek pannkakorna ca 2-3 minuter per sida. Servera med valfri sylt eller lönnsirap, samt vaniljglass eller vispgrädde.

Mangotårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1,5 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Banankräm:

  • 3 mogna bananer
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1,5 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde

Tårtgelé:

  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1,5 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Mixa mangon till moussen. Vispa de tre gräddpaketen och blanda hälften av grädden med den mixade mangon. Ha i lite socker. Ställ in mangomoussen i kylskåpet och låt den stå till sig ett tag. Gör samma sak med vispgrädden. Dela sedan tårtbottnen i tre lager. Mosa bananerna och blanda dem med vaniljsocker. Bred banankrämen på tårtans understa lager. Lägg därefter på ett lager tårtbotten och bre sedan mangomoussen på det. Lägg på det sista tårtlagret bred ett tunt lager grädde överst på tårtan. Skiva mangon och lägg den på tårtan. Spritsa resten av grädden runt tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt det koka ½-1 minut. Låt gelen svalna något och häll/pensla den över mangon. Låt gärna tårtan stå ett tag i kylen innan servering.

Bananmuffins med choklad

Recept och bild från Veganvrak!

8 stora muffins.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 75 g mörk choklad
  • 2 mogna bananer

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser förutom chokladen. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Hacka chokladen grovt och mosa bananerna, blanda i det i smeten. Rör om väl och häll sedan upp i åtta stora muffinsformar. Grädda i ca 20 minuter.