Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Fyllda bröd

Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.

Ingredienser

Bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Rucolafyllning

  • 50 g rucola
  • olivolja (höfta mängd)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor

Tomatfyllning

  • 75 g soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 vitlökslyftor

Gör så här

Fyllda bröd

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

Rucolafyllning

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • grillad aubergine
  • grillad paprika
  • soltorkade tomater
  • rostade solroskärnor
  • babyspenat
  • färsk basilika till garnering

Ostsås:

  • 1 ask tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g färska tomater
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • vatten
  • ev. vitt vin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Rostad tomatsoppa med vitlökskrutonger

Recept från Veganvrak, bild från Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 8-10 tomater
  • 2 röda lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • färsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 0, 75 l varm grönsaksbuljong
  • 0,5 dl havregrädde
  • salt, nymalen svartpeppar
  • färsk basilika
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 250  grader (temperaturen höjd från 200°, reds. anm). Halvera tomaterna och skär lökarna i kvartar. Lägg dem tillsammans med vitlök och timjan i en ugnsfast form. Ringla över oljan och rosta grönsakerna i ugnen i en halvtimme. Ta bort timjankvistarna och lägg över grönsakerna i en kastrull. Häll på lite av buljongen och mixa sedan soppan slät. Tillsätt resten av buljongen. Värm soppan försiktigt och ha i havregrädde och finhackad basilika. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera med vitlökskrutonger.

Risotto med soltorkade tomater och kidneybönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 soltorkade tomater
  • 1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 3 dl kokta kidneybönor
  • 3 skivor veganmozzarella
  • några blad färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med strimlade soltorkade tomater. Häll på riset och låt det fräsa i någon minut. Häll sen på grönsaksbuljongen så att den täcker riset och lite mer. Låt det koka på medelvärme och häll i mer varm buljong allteftersom. Efter cirka 20-30 minuter är risotton klar. Den ska vara krämig och härlig. Häll på mer buljong om den inte är det. Skär mozzarellan i mindre bitar och vänd ner i risotton tillsammans med kidneybönorna. Strimla basilikan och blanda ner den tillsammans med salt och nymalen svartpeppar. Servera risotton med marinerade körsbärstomater.

Svamprisotto med ugnsbakad tomat och balsamicomarinerade blackeyebönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Svamprisotto:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • 1 selleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • blandad svamp
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt, peppar
  • 2 msk tofuline färskost

Ungnsbakad tomat med rosmarin:

  • 4 tomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färsk rosmarin

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

  • 3 dl kokta blackeyebönor
  • 1 msk finhackad rödlök
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • färsk basilika, finhackad
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Svamprisotto:

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Skär svampen i mindre bitar och låt det fräsa med riset några minuter. Häll sedan i vinet och låt puttra ett tag. Häll på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar och färskost.

Ugnsbakad tomat med rosmarin:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över flingsalt, svartpeppar och färsk rosmarin. Sätt in i ugnen och låt stå ca 20 minuter.

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

Blanda alla ingredienser.

Medelhavsbulgur

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 100 g fast tofu
  • en näve rucola
  • några soltorkade tomater
  • några marinerade vitlöksklyftor
  • några goda oliver
  • färsk basilika
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt, peppar

Gör så här

Koka bulgur i vatten och den halva buljongtärningen i en kvart eller tills bulguren är klar. Skär tofun i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken. Finhacka basilikan. Blanda alla ingredienserna med bulguren när den är klar. Ringla över olivolja, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.

Pizza med färsk tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 st pizzor.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl

Färsk tomatsås:

  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad basilika

Pålägg:

  • 1 röd paprika
  • 5 färska champinjoner
  • babyspenat
  • 4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Gör så här

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

Risotto med soltorkade tomater, rucola och sojabönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 6 soltorkade tomater
  • 3 dl kokta sojabönor
  • 30 g grovhackad rucola
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk tofutti cream cheese med örter och vitlök

Till servering:

  • 6 champinjoner
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 soltorkade tomater

Gör så här

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och hacka löken fint. Strimla de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med löken några minuter utan att det tar färg. Vänd ner riset och låt det bli torrt. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Häll i varm buljong så att riset täcks, därefter tillsätter du en deciliter i taget tills risotton kokat klart, det tar runt 15-20 minuter. När den är klar vänder du ner sojabönorna, nästan all rucola, basilika och mjukost och blandar runt. Smaka av med salt och peppar. Kvarta champinjonerna och fräs dem några minuter. Strimla de återstående soltorkade tomaterna och servera risotton med champinjonerna, soltorkade tomater, några rucolablad och rostade pinjenötter.