Burgare med sötpotatis och bönor

Receptet är ursprungligen från Kathy Patalskys receptsamling. Blir ca. 14 ordentligt stora burgare.

Ingredienser

  • 3 burkar canellinibönor (eller andra mosiga bönor)
  • ca 700 g sötpotatis (ungefär 1½ stor)
  • 3 mks tahini
  • 3 msk agavesirap
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl basmatiris, kokt (volymen är före kokning)
  • citronpeppar till kryddning
  • jättemycket ströbröd

Gör så här

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar. Baka den i ugn tills den är mjuk. För mig tog det omkring 30 minuter i 250°C. Mosa eller mixa ner potatisen och bönorna i en skål eller mixer.

Tillsätt kryddor, ris, mjöl och ströbröd. Du har haft på lagom mycket ströbröd när burgarna går att forma med händerna utan att det blir jättekladdigt, men de ska inte vara snustorra. Grilla burgarna i ugn eller stek dem i stekpanna. Serveras t.ex. med dijonsenap, chilisås (den med tomat alltså, inte sweet chili), färsk gul lök, avocado och lätt rostade hamburgerbröd.

Afrikansk sojafärscurry med aromatiskt ris

Recept från Veganvrak. Blir ca. 5–6 portioner.

Ingredienser

Sojafärscurry:

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • en nypa chilipeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstänger
  • 400 g fryst sojafärs
  • 1,5 dl mango chutney
  • 1 stor hackad tomat
  • 150 g torkade aprikoser
  • salt, svartpeppar
  • varm grönsaksbuljong

Ris:

  • 5 dl basmati- eller annat långkornigt ris
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk hel eller malen spiskummin
  • 7 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 7-8 dl hett vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

Fräs lök, vitlök och ingefära under några minuter. Ta grytan åt sidan och tillsätt de torra kryddorna: gurkmeja, koriander, spiskummin, garam masala, chilipeppar, lagerblad och kanel. Sätt grytan på värmen och låt fräsa någon minut. Tillsätt sojafärsen lite i taget och fräs några minuter. Tillsätt chutney, tomat och den torkade frukten. Tillsätt den varma buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt puttra lugnt med locket på under 20-30 minuter.

Hetta upp oljan och tillsätt kryddorna och riset. Rör om och stek försiktigt någon minut. ha i russin, vatten och salt och låt koka upp. Låt koka försiktigt under lock ca 20 minuter. Ha eventuellt i mer vatten om det behövs.