Potatisbullar med kikärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 6 potatisar
  • 3 dl kokta kikärter (eller 2 dl kokta kikärter + 1 dl rostade kikärter)
  • 0,5 dl sojamjöl
  • salt, vitpeppar
  • ev. spiskummin

Gör så här

Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de blir färdigkokta. Häll av vattnet och mixa potatisarna med kikärterna. Blanda i sojamjöl, salt och vitpeppar samt eventuellt spiskummin och forma till ca 8 st 1 cm tjocka, platta bullar. Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek potatisbullarna någon minut per sida. Servera med lingonsylt och coleslaw.

Hamburgerbröd med dinkel och pumpafrön

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 16 bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl kruskakli
  • ca 11 dl dinkelsikt
  • sojamjölk till pensling
  • pumpafrön

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, rapsolja, sirap, kruskakli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter i assistent eller 10 minuter för hand. Degen ska vara lite lös. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela sedan degen i 16 bitar och forma till runda, något tillplattade bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med sojamjölk och strö över pumpafrön. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Tandooribiffar med sesamsås

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tandooribiffar

  • 2 dl röda linser
  • 1 lök
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • I msk paprikapulver
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • Cayennepeppar
  • 1 tsk malen fänkål
  • Lite socker, salt och peppar

Sesamsås:

  • 1 dl ljus rinnig tahini
  • Vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chilipeppar
  • 1 msk råsocker
  • Salt och peppar
  • Citronsaft

Gör så här

Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 10 min. Finhacka löken. Häll av vattnet från linserna och mixa dem med löken. Tillsätt mjöl, havregryn och kryddor. Blanda till en fast smet, tillsätt mer mjöl ifall det behövs. Forma till biffar. Värm olja eller margarin i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de fått färg.

Blanda tahini med 1 dl vatten. Fyll sedan på med mer vatten tills önskad konsistens nås. Observera att tahini vid blandnng med vatten först blir tjockare men sedan tunnare. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.

Servera med ris, bulgur, couscous, eller klyftpotatis, och en god sallad.

Morot- och kikärtsbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 burk kikärtor (400g)
  • 3 morötter, finrivna
  • 2 port kokt quinoa
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl havregrädde
  • 1 msk tomarpuré
  • salt, vit peppar o paprika
  • ströbröd

Gör så här

Mosa kikärterna med händerna eller en stavmixer i en bunke. Blanda i övriga ingredienser och forma biffar. Vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme ett par minuter.

Serveras med till exempel potatis eller rotsaker i ugn.

Kidneybönsbiffar med kanel och paprika

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 2 x 400g kidneybönor
  • ca ½ dl vetemjöl
  • 2-3 msk soyamjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk paprika
  • salt och peppar

Gör så här

Skölj av bönorna och mosa ihop till en smet. Tillsätt mjöl och kryddor. Är det svårt att forma biffar så häll i lite mer mjöl. Stek biffarna på medelvärme ett par minuter på var sida.

Serveras till exempel med potatiskroketter och bearnaisesås.

Cashewbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 2 dl osaltade cashewnötter
  • 1 paprika i bitar
  • 2 soltorkade tomater
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 pressad citron
  • 1 nypa havssalt
  • en kruka basilika
  • en knivsudd harissa

Gör så här

Mixa allt till en grov smet. Forma biffar på en plåt och torka dem i 50° över natten eller i 125-150° i ca 20 min.

Höstbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

7-8 st biffar

Ingredienser

  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 potatisar (mjölig sort, t.ex King Edward)
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt (kärnorna borttagna)
  • 1 liten tetra svarta bönor (ca 1 dl)
  • en bit squash (ca 8-10 cm)
  • ½ dl majs
  • 2 msk soyamjöl
  • ca ½ dl vetemjöl
  • ½ kapsyl liquid smoke
  • en skvätt soya
  • 1 msk oregano
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt o peppar
  • ca 1 dl ströbröd

Gör så här

Skala och skär palsternacka, morot och potatis i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Låt svalna något. Hacka lök, vitlök och chili smått. Mosa de kokta grönsakerna och bönorna i en bunke. Häll i lök och chili. Riv squashen fint och rör även i den och majsen. Blanda i mjölet och kryddorna. Forma biffar, vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.

Cannellinibiffar med soltorkad tomat

Recept och bild från Kotte Grön!

4 biffar.

Ingredienser

  • 400 g cannellinibönor
  • 3-4 soltorkade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca ½ dl soyamjöl
  • ca ½ dl vetemjöl
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • salt o peppar
  • ströbröd

Gör så här

Mixa bönor, soltorkad tomat och vitlök till en slät massa. Rör i mjöl och kryddor. Forma biffar och panera dem i ströbröd. Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.

Servera till exempel tillsammans med blomkålsmos.

Rödbetsbiffar

Recept och bild från Veganvrak!

12 biffar.

Ingredienser

  • 500 g rödbetor
  • 1 potatis
  • 1 gul lök
  • 1,5-2 dl ströbröd
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Skala och riv rödbetorna och potatisen grovt. Hacka löken fint. Blanda alla ingredienser och låt det stå och svälla ca 10 minuter så att ströbrödet kan suga åt sig vätskan från det rivna. Forma sedan till 12 biffar. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna två-tre minuter per sida. Servera med pepparrotssås, potatis och bönsallad av något slag.

Vegobiff à la Lindström

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 dl vatten eller sojamjölk
  • 100 g sojafärs (torrvikt)
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 msk finhackad kapris
  • 2 msk finhackade inlagda rödbetor
  • 2 msk finhackad ättiksgurka
  • ca 1 dl sojamjöl
  • salt, svartpeppar
  • margarin (till stekning)

Gör så här

Häll vattnet eller mjölken över ströbrödet och låt det svälla tio minuter. Koka upp vatten och slå det över sojafärsen och låt den bli mjuk. Slå sedan av vattnet. Mixa sojafärsen litegrann. Blanda sedan med ströbrödsblandningen och resten av ingredienserna. Ha i mer sojamjöl om du behöver få mer fason på biffarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Forma till åtta biffar och hetta upp margarinet i en stekpanna. Stek biffarna några minuter per sida. Ta sedan upp biffarna och gör sky i stekpannan. Slå över lite vatten och lägg i en halv buljongtärning. Vispa ner lite maizena och tillsätt några droppar soja för färgens skull. Låt skyn koka upp och servera den sedan till biffarna tillsammans med pressad potatis och valfria grönsaker.