Gratäng med potatis och sojafärs

Recept och bild från Veganvrak!

Blir ca. 4 portioner.

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 300 g färdig sojafärs
  • 1 stor gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl havregrädde (1 pkt)
  • 0,5 dl sojamjölk
  • 2 msk bjäst
  • torkad chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • 4-5 tomater

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen. Blanda sojafärsen tillsammans med tomatpurén i en bunke. Pressa i vitlöken och smaka av med chili, salt och peppar. Skiva löken. Lägg hälften av potatisen i en ugnsfast form. Lägg färsblandningen över potatisen, lägg på löken och resten av potatisen. Skiva tomaterna och lägg dem överst. Häll över havregrädden. Blanda bjästen med sojamjölken och häll över gratängen. Grädda i ugnen i 45 minuter.

Broccolisås med timjan och smak av ost

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 300 g fryst broccoli
  • 3 dl havre- eller sojamjölk
  • 2 msk bjäst
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina broccolin. Koka upp mjölken i en kastrull. Blanda mjölet med en skvätt vatten och red av mjölken med det. Skär broccolin i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med bjäst och kryddor. Låt koka på svag värme några minuter. Servera med fullkornspasta och protein i någon form vid sidan av, t.ex. en bönsallad eller som vi åt, hemgroddade linser.