Recept ursprungligen från Fork and beans, översatt till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver. Receptet blir väldigt goda choklad/kolabars, inte helt olika Snickers.
Ingredienser
Till karamell:
- 2 1/3 dl kokosmjölk
- 1 1/5 dl farinsocker
- 100 g margarin
- 3/5 dl dadelsirap
- 3/5 dl agavesirap
- 1/2 tsk vaniljsocker
Till fyllning:
- 2 1/3 dl jordnötter (vanliga saltade fungerar)
- minst 400g blockchoklad
Gör så här
Koka upp alla ingredienser till karamellen utom vaniljsockret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Koka tills blandningen är omkring 130 grader varm.
Under tiden som karamellfyllningen kokar, smält hälften av chokladen i vattenbad, mikro eller hur du nu föredrar det.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut den smälta chokladen och låt den stelna i frys eller kyl.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Häll ut kolablandningen ovanpå den stelnade chokladen. Täck kolan med jordnötter och låt alltihop svalna lite medan du smälter resten av chokladen.
Häll den smälta chokladen ovanpå jordnötterna, försök se till så att allt är täckt. Låt stelna/svalna igen och skär upp godiset i bitar.
Enligt den ursprungliga receptförfattaren fås ännu bättre resultat av att göra attihop i godisformar.