Blomkålsmos

Recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • ett blomkålshuvud
  • knappt 25 g margarin
  • ca ½ dl grädde (beroende på hur stort blomkålshuvudet är)
  • salt o vitpeppar
  • finriven muskot

Gör så här

Skär blomkålen i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och rör i margarin och grädde. Mixa med stavmixer till ett jämt, krämigt mos. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Servera med till exempel Cannellinibiffar.

Blomkålscurry med linser och spenat

Recept från Veganvrak!

5 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl små gröna linser
  • 1 blomkålshuvud
  • 3 potatisar
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 50 g bladspenat
  • salt, svartpeppar
  • ev. 1 dl havregrädde

Gör så här

Koka linserna. Dela blomkålen i små buketter och skär potatisen i småbitar. Hetta upp lite olja och fräs ingefära, spiskummin och curry tillsammans med blomkålen och potatisen i ungefär fem minuter. Häll i kokosmjölk och låt allt puttra på låg värme tills blomkålen blivit mjuk. Om du som jag inte har någon microvågsugn går du över till grannen och gräddar dina poppadums i dennes micro under tiden. Och passar på att klappa kattungarna när du ändå är där. När du sen kommer tillbaka har blomkålen antagligen blivit alldeles perfekt mjuk och kokosmjölken nästan kokat in helt. Häll isåfall i en skvätt havregrädde, de kokta linserna och bladspenaten och låt allt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry. Servera med basmatiris och gärna poppadums med mango chutney.