Burgare med sötpotatis och bönor

Receptet är ursprungligen från Kathy Patalskys receptsamling. Blir ca. 14 ordentligt stora burgare.

Ingredienser

  • 3 burkar canellinibönor (eller andra mosiga bönor)
  • ca 700 g sötpotatis (ungefär 1½ stor)
  • 3 mks tahini
  • 3 msk agavesirap
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl basmatiris, kokt (volymen är före kokning)
  • citronpeppar till kryddning
  • jättemycket ströbröd

Gör så här

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar. Baka den i ugn tills den är mjuk. För mig tog det omkring 30 minuter i 250°C. Mosa eller mixa ner potatisen och bönorna i en skål eller mixer.

Tillsätt kryddor, ris, mjöl och ströbröd. Du har haft på lagom mycket ströbröd när burgarna går att forma med händerna utan att det blir jättekladdigt, men de ska inte vara snustorra. Grilla burgarna i ugn eller stek dem i stekpanna. Serveras t.ex. med dijonsenap, chilisås (den med tomat alltså, inte sweet chili), färsk gul lök, avocado och lätt rostade hamburgerbröd.

Chokladchili med sojafärs och bönor

Detta recept blir ungefär 3–4 portioner och är påhittat av mig (Albin) för Allt du behöver.

Ingredienser

  • rapsolja till stekning
  • 500g krossade tomater (1 pkt)
  • 1 tomatkrosspaket vatten
  • 1–2 buljongtärningar
  • 1 pkt bönor, exempelvis stora vita
  • 1 tsk tomatpurré
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 dl sojafärsgranulat (d.v.s. utan vatten)

Kryddor (någon eller alla av):

  • vitlök
  • tabasco
  • chilipulver
  • 1 msk kakao
  • svartpeppar
  • salt
  • 1–2 buljongtärningar
  • MSG
  • koriander (frön)
  • spiskummin
  • paprikapulver

Gör så här

Fräs löken i oljan tills den är halvmjuk. Tillsätt paprikan och fräs en stund till. Häll på kryddorna (någon eller alla av de angivna, och i valfria mängder) och sojafärsen och fräs tills du är orolig för att det bränner fast.

Häll på tomatkross och tomatpurré och tillsätt lite av vattnet. Fortsätt att hälla på lite vatten med jämna mellanrum om det blir för torrt. Låt koka tills sojafärsen och paprikan är mjuka (det borde ta mellan fem minuter och en kvart).

Servera med tortillachips, ris, eller bröd.

Varm bönsallad med spenat och lime

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl kokta blandade bönor, tex. borlotti, stora vita och kikärtor
  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • saften av en halv lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem några minuter, utan att de tar färg, i lite olja. Vänd ner bönorna och bladspenaten och låt det fräsa några minuter. Pressa över limen och salta och peppra.

Höstbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

7-8 st biffar

Ingredienser

  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 potatisar (mjölig sort, t.ex King Edward)
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt (kärnorna borttagna)
  • 1 liten tetra svarta bönor (ca 1 dl)
  • en bit squash (ca 8-10 cm)
  • ½ dl majs
  • 2 msk soyamjöl
  • ca ½ dl vetemjöl
  • ½ kapsyl liquid smoke
  • en skvätt soya
  • 1 msk oregano
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt o peppar
  • ca 1 dl ströbröd

Gör så här

Skala och skär palsternacka, morot och potatis i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Låt svalna något. Hacka lök, vitlök och chili smått. Mosa de kokta grönsakerna och bönorna i en bunke. Häll i lök och chili. Riv squashen fint och rör även i den och majsen. Blanda i mjölet och kryddorna. Forma biffar, vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.

Pasta med körsbärstomater och citron

Recept och bild från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 400 g pasta
  • 3 dl kokta stora vita bönor
  • 1 avokado
  • ett par skivor rödlök
  • 1 ask körsbärstomater
  • skalet från en citron
  • 2 msk naturell tofuline färskost
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Koka pastan. Tärna avokado och dela körsbärstomaterna. Häll sedan av pastavattnet när pastan är färdigkokt. Blanda i avokado, bönor, körsbärstomater och rödlök. Riv över skalet från en citron. Blanda sedan ner färskost och rapsolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Falafel

Från Wikibooks-Kokboken. Modifierat av Allt du behöver. Tillgängligt under CC-BY-SA!

4 portioner.

Ingredienser

  • 1 liter blötlagda, okokta kikärtor
  • saften från 1 citron (med citronpress)
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl olivolja

Tillagning

Eftersom kikärtorna innehåller stärkelse som förstörs om de kokas, blötlägger man dem endast. Gärna upp till 24 timmar. Mixa kikärtorna och blanda ner övriga ingredienser. Krydda med salt, peppar, spiskummin och koriander. Forma till ”puckar” (tillplattade bollar) med ca. 4 cm i diameter. Stek eller fritera i stekpanna med mellan-låg värme. Går även bra att tillaga i ugn, 225°c ca 30 min.

Servering

Kan göras till rulle med libabröd eller serveras med pommes frites. Mycket grönsaker och mycket sås.

Tips

Gör gärna större sats, forma till puckar och frys in. Om det går kan du frysa in dem på en plåt eller bricka så att de inte kladdar ihop.

Extremt enkel bönsallad

Även känd som ”ursäkt för att få äta vitlök”.

Ingredienser

  • bönor (t ex kidneybönor + röda bönor, eller ett paket färdig bönmix)
  • olja (jag brukar använda olivolja)
  • vitlök

Gör så här

  1. Skölj bönorna och lägg dem i en skål
  2. Skala vitlök i mängder och pressa den sedan över bönorna
  3. Häll på olja och rör om lite
  4. Ät! (Men tänk på att du inte kommer lukta särskilt gott efteråt.)

Den blir nästan ännu bättre om vitlöken får ligga och gosa med oljan och bönorna i kylskåpet över natten.

Chili sin carne

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zuccini
  • 1 paprika
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk snabbbkaffepulver
  • 2 msk olivolja
  • 400g kidneybönor
  • 400g vita bönor
  • 400g krossade tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 knippe timjan
  • 1 kvist persilja
  • chili

Gör så här

Hacka lök, zuccini och paprika och fräs det tillsammans med kryddorna samt kaffet. Tillsätt bönorna och tomaterna och låt det sjuda fem minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Strö timjan, persilja och chili över.

Servera med ris.

Het böngryta

Blir ungefär 4 portioner. Kommer från den här sidan.

Ingredienser

  • 250 gram röda eller bruna bönor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ingefära
  • olja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • svartpeppar
  • cayennepeppar
  • salt

Gör så här

Koka bönorna enligt anvisningen på paketet. Skala och hacka löken. Hacka vitlöksklyftorna. Skala ingefäran(valnötsstor bit) och riv den. Fräs lök med vitlök och ingefära några minuter på svag värme i oljan. Blanda i koriander, gurkmeja och spiskummin och fräs ytterligare en stund. Rör ner kokta, väl avrunna bönor, tomatkross, tomatpuré och buljongtärning. Koka 10 minuter, smaka av med peppar och eventuellt salt. Bjud råris och grönsaker till.