Nudelsoppa med champinjoner och broccoli

Recept från Kit!

Ingredienser

  • Sobanudlar (men vanliga risnudlar bör fungera också)
  • En näve sojabitar
  • En näve champinjoner
  • En näve broccoli
  • En påse vegansk pulvermisosoppa (återfinns bland annat på Goodstore i stockholm)
  • En fjärdedels tärning svampbuljong
  • Japansk sojasås
  • Vitlök

Gör så här

Lägg vatten i en kastrull (Kastrull A) och häll i svampbuljongen och misosoppepulvret. Lägg sedan ned broccolin i kastrull A och hetta upp till ett gosigt puttrande, inte för varmt. Förväll sojaköttet i en annan kastrull (kastrull B) och pressa ur vätskan, stek det en stund i matolja och häll sedan i en ansenlig mängd sojasås. När det göttat sig i sojan en stund lägger du i champinjonerna i stekpannan (stekpanna A) och låter dem bli så stekta som du vill ha dem. Sedan lägger du i stekpanna As innehåll i kastrull A, och pressar samtidigt i en vitlöksklyfta eller två. Låt puttra en stund. Sedan höjer du temperaturen tills det kokar, lägger i nudlarna och låter dem koka sig fina, smakar av med kryddor du tycker om, häller upp nudlarna tillsammans med vätskan i någon form av skål och äter med till exempel pinnar och kärlek.

Serveras med passade dryck, till exempel grönt te med små kvistar och rostat ris i.

Vegansk ädelostpaj med broccoli

Bild och recept från Veganvrak!

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 300 g broccolibuketter
  • ½ purjolök
  • 200 g tofuline ädelost
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjölet i en bunke. Fördela margarinet i mjölet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter. Förväll broccolin i saltat vatten ca 2 minuter. Häll sedan av vattnet och fördela broccolin i pajskalet. Strimla purjolöken och strö den över broccolin. Rör ut maizena i lite av grädden och tillsätt sedan resten av grädden och ädelosten och rör tills blandningen blir slät. Smaka av med dijonsenap, salt och svartpeppar och häll blandningen över broccolin. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter.

Nudelwok

Ingredienser

  • nudlar
  • sojakött
  • paprika
  • broccoli
  • morötter
  • olja (helst jordnötsolja)
  • soja (japansk är godare än kinesisk)

Gör så här

Förväll sojaköttet, pressa det, och se till att det är i lagom stora bitar (om du har sojafiléer, skär upp dem). Koka nudlarna, men lite al dente – de skall i i wokpannan sedan. Under tiden som nudlarna kokar skivar du morötterna och skär upp broccolin och paprikan. Sedan är det dags att börja woka.

Se till att din wokpanna – stekpanna om du inte har någon sådan – är jävligt jävligt varm, d v s när oljan börjar ryka. Jordnötsolja börjar ryka vid ca 275°. Börja med broccolin, släng efter ett tag i morötterna, därefter sojaköttet, och slutligen paprikan. Sist slänger du i nudlarna, varpå du häller över soja och blandar runt. Här kan du även stänga av plattan.

Servera i skålar och ät med pinnar.

Broccolisås med timjan och smak av ost

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 300 g fryst broccoli
  • 3 dl havre- eller sojamjölk
  • 2 msk bjäst
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina broccolin. Koka upp mjölken i en kastrull. Blanda mjölet med en skvätt vatten och red av mjölken med det. Skär broccolin i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med bjäst och kryddor. Låt koka på svag värme några minuter. Servera med fullkornspasta och protein i någon form vid sidan av, t.ex. en bönsallad eller som vi åt, hemgroddade linser.