Hamburgerbröd

Detta recept är ursprungligen från recept.nu. Blir fyra portioner, vilket översätter till minst 8 bröd. Man kan med fördel byta ut lite av vetemjölet mot något mer rågmjöl – experimentera tills konsistensen är bra!

Ingredienser

  • 0.5 pkt jäst
  • 6 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk havssalt

Gör så här

Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.

Blanda degen tills den blir genomarbetad . Degen skall vara kladdig. Låt den jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.

Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång ”limpa”. Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).

Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter.

När bullarna gräddas i ugnen – stänk vatten över dem.

Bryggbröd på råg- och dinkelmjöl

Recept från Allt om mat. Använd helst viktenheterna när du bakar eftersom mjölet kan tryckas ihop olika mycket och därmed få olika volym. Brödet blir en gigantisk kaka.

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl olivolja
  • 3 dl (165 g) rågmjöl, fint
  • 3 dl (90 g) vetekli
  • 1 dl (70 g) solrosfrön
  • 2-3 l (ca 1,3 kg) dinkelsikt (vi använde 1 kg »dinkelmjöl« och drygade ut med 300 g rågmjöl)

Gör så här

Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olja, rågmjöl, vetekli, solrosfrön och dinkelsikt, spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 40 min.

Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och forma till ett stort runt bröd. Lägg det på en smord plåt och sikta över lite mjöl. Skär några kryss i brödet. Låt jäsa ytterligare ca 20 min utan bakduk.

Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Låt brödet kallna på galler.

Långpannebröd med honung (eller sirap)

Recept från Felizia på Kokaihop.se, lätt modifierat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 50 g färskjäst
  • 5 dl vatten
  • ½ dl honung eller sirap
  • 50 g margarin, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl (helst special)

Gör så här

Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills den löser upp sig. Blanda ner honung/sirap, margarin, salt och havregryn.

Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.

VIKTIGT: Se upp för att knåda in för mycket mjöl i första omgången. Havregrynen drar åt sig ganska mycket vätska.

Ta degen ur bunken och knåda den smdig för hand på mjölat bakbord.

Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35×40 cm). Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel och strö lite mjöl över hela brödet.

Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.

Grädda långpannebrödet mitt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.

Låt svalna på galler, övertäckt med handduk.

Om du vill massproducera detta bröd kan du använda tre bunkar och tre pannor för att göra tre bröd efter varandra i rotation.

Saftigt solrosbröd

Baserat på ett recept av Anna J.

En limpa.

Ingredienser

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kokhett vatten
  • ½ paket jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ca 10 dl vetemjöl
  • ca 2 dl vetemjöl (till utbaket)
  • en skvätt sojamjölk (till pensling)
  • mera frön (att ha på)

Gör så här

Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl solroskärnor, 1 dl linfrön, 2 tsk salt, och 5 dl kokhett vatten ordentligt i en bunke och låt stå 1-2 timmar.

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjölet (förutom det som är till utbaket). Arbeta ihop detta till en deg, täck över, och låt jäsa i en timme.

Strö ut vetemjölet som är kvar på ett bakbord och knåda igenom den jästa degen. Forma till en stor, avlång och jämntjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min, pensla med sojamjölk och strö sedan på frön. Grädda sedan limpan: först 15 min i 250°, sedan ytterligare 30 min i 150°.

 

Vörtbröd med julmust

Baserat på ett recept av Robert Damberg.

Två limpor.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl julmust
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl sirap (gärna mörk)
  • 50 g smör
  • 0,5 msk malen pomerans
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen nejlika
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 3 dl russin
  • 5 dl vetemjöl
  • 12 dl rågsikt

Gör så här

Blanda jästen med rumsvarm julmust, olja, sirap, alla kryddor, samt salt. Smält margarinet, låt det svalna, rör ner det i blandningen. Häll i russinen. Blanda in mjöl och rågsikt lite i taget tills degen är fast och fin (om det tar slut, komplettera med mer rågsikt). Jäs i cirka 30 minuter. Forma ett par limpor, lägg på plåt med handduk över, och jäs i ytterligare 1 timme. Grädda sedan bröden i 50 minuter – de första 20 minutrarna på 175°, de sista 30 på 150°. Låt svalna på galler under duk.

Knäckebröd

Snabbt, glutenfritt och fiberspäckat knäckebröd

  • 2 dl sojamjöl (går med vilken sort du vill/har)
  • 2 dl frön av olika sorter tex solrosfrön, linfrön, pumpafrön, sesamfrön etc
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl olja
  • 2 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienser och häll över kokande vatten. kavla ut på en plåt och och skär i lagom bitar. Gräddas 1 timme i 150 grader.

Stekt bröd

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa salt
  • lite malen fänkål eller anis

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.

Dinkelbröd med frukt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 limpor och 20 småbröd (eller 4 limpor).

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ca 1,5 l vetemjöl
  • 1 l dinkelsikt
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl linfrön
  • 1,5 dl torkade fikon, hackade
  • 1,5 dl russin
  • 1 l vatten (37 grader)
  • 1 msk salt
  • solrosfrön/pumpakärnor/sesamfrön till garnering
  • sojamjölk till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet och alla andra ingredienser, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i köksmaskinen och ännu mer för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma två av dem till limpor som du antingen lägger i smorda bakformar eller på en plåt. Gör några snitt med en vass kniv i limporna. Dela resten av degen i 20 bitar som du trillar till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över lite frön. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla sedan limporna och grädda 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Fyllda bröd

Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.

Ingredienser

Bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Rucolafyllning

  • 50 g rucola
  • olivolja (höfta mängd)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor

Tomatfyllning

  • 75 g soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 vitlökslyftor

Gör så här

Fyllda bröd

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

Rucolafyllning

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Bröd med pumpafrön

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 stort bröd

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl pumpafrön, gärna rostade
  • 10-12 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, sirap och lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, grahamsmjöl och pumpafrön. Arbeta ihop degen något och tillsätt sedan nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin/assistent. Degen ska vara något kladdig. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 260 grader. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord. Forma snabbt ihop till en rund limpa. Lyft degen till en plåt med bakplåtspapper och stänk på vatten på brödet. Grädda brödet 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.