Jamies gröna curry

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 500 g tofu
  • brysselkål efter smak
  • 1 röd paprika
  • 400 ml kokosmjölk

Currypastan:

  • 6 vårlökar
  • 4-6 gröna chilis, urkärnade och finskurna
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk malen koriander
  • ½ tsk svartpeppar + salt efter smak
  • 5 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar, finhackade
  • 2 stora nävar färsk basilika
  • 3 stora nävar färsk koriander
  • 3 msk olivolja
  • skal och juice från tre lime

Gör så här

Lägg alla ingredienser till currypastan i en mixar och mixa till en grön slät massa. Marinera tofun i lite av pastan i ca 30 min (eller ännu hellre, gör curryn kvällen innan och låt tofun marinera under natten). Rensa och koka brysselkålen. Halvera dem. Värm lite olja i en gryta och bryn paprika och brysselkål. Tillsätt tofun och låt puttra ett par minuter. Rör sedan i resten av currypastan och koksmjölken. Låt koka ett par minuter till. Strö över hackade pistagenötter och riven kokos. Servera med t.ex ris eller nudlar.

Annis kinagryta

Recept och bild från Kotte Grön!

3-4 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • ca 10 brysselkål
  • 1 burk kinafärs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mangochutney
  • 2½ dl havre-/sojagrädde
  • 1 liten burk majs
  • ris

Gör så här

Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknat. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär av ändarna. Dela i halvor. Skär paprikan i bitar och häll ner den och brysselkålen i grytan med lök. Häll av vätskan från kinafärsen och skär den i mindre bitar. Lägg i grytan och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddor och mangochutney och rör runt. Häll i grädden och majsen och låt allt koka upp och bli varmt. Servera med ris eller något annat gott.

Brysselkålspasta med pesto

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner

Ingredienser

  • 200 g pasta
  • 10 brysselkål
  • 5 champinjoner
  • ½ röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk pesto
  • 150 g fast tofu
  • salt, peppar

Gör så här

Koka pastan. Förväll brysselkålen i saltat vatten några minuter. Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olivolja tills löken blivit mjuk. Kvarta champinjonerna och låt det fräsa med löken. När brysselkålen är klar, dela dem i två delar och låt det fräsa med svampen och löken. Ha i pesto och smula ner tofun. Vänd ner pastan när den är klar. Låt allt bli varmt och smaka sedan av med salt och peppar.